Forsker: Ebola vil rase endnu et år

Forskeren der var med til at opdage ebola-viruset, vurderer, at epidemien vil vare mindst et år endnu.

British health workers lift a newly admitted Ebola patient onto a wheeled stretcher in to the Kerry town Ebola treatment centre outside Freetown December 22, 2014. REUTERS/Baz Ratner (SIERRA LEONE - Tags: HEALTH POLITICS) Fold sammen
Læs mere
Foto: BAZ RATNER

STORBRITANNIEN: Ebolaepidemien i det vestlige Afrika vil vare ved i mindst et år.

Det forudser forskeren Peter Piot, der var med til at opdage det dødelige virus i slutningen af 1970erne, ifølge BBC.

Peter Piot er netop vendt hjem efter en rejse til Sierra Leone, der af de værst ramte lande. Flere end 7.300 har indtil nu mistet livet.

Forskeren, som i dag leder af the London School af Hygieine and Tropical Medicine siger, at epidemien allerede er toppet i Liberia og med stor sikkerhed vil toppe i Sierra Leone i løbet af de næste uger, men at epidemien vil have lang løbetid.

»Ebolaepidemien er stadig meget nærværende. Folk dør og nye tilfælde bliver opdaget. Vi er nødt til at være forberedt på at opretholde indsatsen i lang tid, sandsynligvis i resten af 2015,« siger han til BBC.

Samtidig udtrykker Peter Piot optimisme med hensyn til effektiviteten i behandlingen af ebolasmittede, der ses i ikke mindst Sierra Leone.

»Man ser ikke længere folk dø på gaderne, efter der er etableret behandlingscentre over hele landet.«

Peter Piot vurderer også, at simple behandlinger med antibiotika har været med til at nedbringe dødeligheden blandt smittede så nu kun en ud af tre smittede dør.

At få dødeligheden længere ned vil kræve adgang til ny medicin, men den er til gengæld ved at være færdigudviklet, så den kan afprøves på mennesker.