Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
WASHINGTON: Den tidligere ansatte i den amerikanske efterretningstjeneste NSA, Edward Snowden, skal ikke forvente at blive modtaget med åbne arme i USA, hvis han beslutter at vende hjem fra sit eksil i Rusland. For han er landsforræderen for mange amerikanere. Som udenrigsminister John Kerry sagde det ligeud til det amerikanske magasin Politico for et år siden:
»Edward Snowden er en kujon. Han er en forræder. Han har forrådt sit land. Og hvis han ønsker at komme hjem i morgen for at se os i øjnene, så kan han gøre det. Lad ham komme hjem og tale sin sag foran amerikanerne.«
Og hvis man kigger på »forræderen« Snowden, er de fleste amerikanere enige om, at det er lige præcis det, han er, selv om der bestemt også er mange, der mener, at han er en helt. Men for de amerikanere, der tænker traditionelt på sikkerhedspolitik og hver eneste dag på TV ser, at tusindvis af terrorister planlægger et angreb mod amerikansk territorium, er disse ord fra Kerry blevet sandheden om Snowden:
»Hvad, han har gjort, er at skade dette land. Hvad, han har gjort, er at blotlægge en lang række mekanismer, som påvirker vores operationelle sikkerhed over for terrorister og gør det sværere for USA at forpurre sammensværgelser og beskytte vores nation.«
Men man tager fejl, hvis man tror, at det udelukkende er de mange dokumenter og afsløringer, han er kommet med, der for alvor bringer ham i fedtefadet i USA. Det er det faktum, at han af alle steder har valgt først at flygte til Kina og senere tage permanent ophold i Rusland – to af USAs argeste fjender og konkurrenter, når det drejer sig om at være den førende supermagt internationalt – der gør hele forskellen.
Dermed har han truffet et valg: At tjene andre landes interesser. Ingen ved, hvad det er lykkedes for kineserne og russerne at presse ud af ham. Amerikanerne frygter især Rusland, fordi han så let fik politisk asyl i Moskva. Måske var det bare endnu et »drilleri« fra den russiske præsident, Vladimir Putin. Men den tror amerikanerne ikke rigtig på. De tror, at Snowden har haft noget at handle med, og at det mere end noget andet har skadet amerikanske sikkerhedsinteresser.
Og alle de politikere – i hvert fald den store del af dem – der ikke mener, at han er en helt, siger ligeud, at han, hvis han var en sand »patriot«, vendte hjem og fremførte sine anklager i USA og tog sin straf, hvis han bliver dømt.
Og det er alvorligt ment. For det at være »patriot« tages meget højtideligt i USA. Men det er der lange udsigter til. For Snowdens bedste chance er at holde ud, indtil han kan indgå en aftale med anklagemyndigheden i USA.
Samarbejdet med udenlandske magter
Det er ikke bare dokumenterne. Det er ikke bare det faktum, at Snowden har afsløret NSAs omfattende lytteaktiviteter i USA og rundt om i verden. Det er den kendsgerning, at han sammen med WikiLeaks’ stifter, Julian Assange, har lagt masser af de her dokumenter ud på nettet, så alle kunne læse om det og ovenikøbet med detaljer om aflytninger af udenlandske statsledere som Tysklands kansler, Angela Merkel.
Det er det faktum, at han har afsløret NSAs spionageaktiviter uden for USA. F.eks. at han til en kinesisk avis sagde, at han havde beviser for, at USA spionerede mod kinesiske computere. At han tilbød Brasilien at give dem oplysninger om amerikansk spionage mod ledende politikere i dette land, hvis han fik politisk asyl. Og at han afslørede en lang række allieredes samarbejdsaftaler om spionage med USA, hvor han blandt andet fortalte om briternes spionering mod deltagerne i G20-topmødet i 2009, tyskernes samarbejde med amerikanerne om overvågningsprogrammerne og Sveriges hjælp til USA med at spionere mod Rusland.
»Alt det har intet at gøre med vores forfatning, som han hele tiden har undskyldt sig med at ville forvare. Det er ren og skær forræderi,« siger den amerikanske politolog Allen Clifton i en gennemgang af Snowdens aktiviteter i en række dagblade.
Krav på særlig beskyttelse
For Snowden har hele tiden hævdet, at han var »whistleblower« – en person som ville kunne nyde en særlig beskyttelse, fordi han havde en viden om handlinger, der var kriminelle. I det her tilfælde at skiftende amerikanske regeringer har tilsidesat forfatningen og spioneret mod amerikanerne. Men ifølge kritikerne vil han have meget svært ved at løfte den bevisbyrde, fordi han netop flygtede til udlandet og i øvrigt afslørede detaljer om USAs aktiviter uden for amerikansk territorium.
Men der er ingen tvivl om, at Snowden generelt i begge partier – både det demokratiske og det republikanske – er en forræder. Både lederen af Repræsentanternes Hus, republikaneren John Boehner, og hans demokratiske kollega, Dianne Feinstein, har kaldt ham »forræderen«. Men er det ensbetydende med, at NSAs overvågningsrolle, hvor alle amerikanere får registreret, hvem de ringer til, hvorfra og hvor længe, er alment accepteret? Langtfra. Men der er forskel på at fortælle om det, som Snowden mener er et brud på den amerikanske forfatning og så til det at gå i alliance med udenlandske efterretningstjenester for at blive beskyttet. Der er ingen håndfaste beviser for, at han samarbejder med den russiske efterretningstjeneste, KGB. Men amerikanerne tror ikke på, at han ikke gør det, og det er hele forskellen.
LÆS ANDEN DEL: