Fornyet muslimsk front mod religionskritik

Verdens største muslimske organisation OIC truer med sagsanlæg mod Charlie Hebdo og bringer sit ønske om at kriminalisere religionskritik på banen igen.

Foto: HAIDAR HAMDANI. OICs generalsekretær, Iyad al-Madani, kalder Charlie Hebdos offentliggørelse af den seneste tegning af profeten Muhammed for »idiotisk« og »stødende« og lover at svare med nødvendige juridiske tiltag.
Læs mere
Fold sammen

JERUSALEM: Straffen skal ikke være blodig. Men karikaturer af profeten Muhammed skal have konsekvenser, hvis det står til Organisationen for Islamisk Samarbejde, OIC.

Verdens største muslimske paraplyorganisation, OIC, der består af 57 medlemslande plus Palæstina, har været hurtig til at reagere efter terrorangrebet mod Charlie Hebdo. Ikke med fordømmelser af selve angrebet, men med trusler om sagsanlæg og diplomatisk tyngde.

På den ene side maner OIC til ro i de muslimske lande og advarer mod demonstrationer, der kan koste menneskeliv. Organisationen vil ikke ses som den faktor, der er med til at opildne direkte til voldelige demonstrationer, hvor muslimer mister livet. På den anden side påtager organisationen sig, at straffe det franske medie på pengepungen, hvis det er muligt. OIC undersøger i øjeblikket, om et eventuelt sagsanlæg mod Charlie Hebdo er muligt inden for fransk og europæisk lovgivnings rammer. OICs generalsekretær, Iyad al-Madani, kalder Hebdos offentliggørelse for »idiotisk« og »stødende« og lover at svare med nødvendige juridiske tiltag. Samtidig presser OIC igen på for implementeringen af den resolution, FNs Menneskerettighedsråd vedtog mod hadfyldt tale i 2011. Resolutionen fra 2011 opfattes bredt som et nederlag for OIC, fordi organisationens foreslåede resolution om kriminalisering af religionskritik blev nedstemt af europæiske lande og omformuleret på en meget bredere måde.

Oprindeligt havde OIC taget initiativ til en resolution mod islamkritik i slutningen af 1990erne. Det forslag mødte på en gang kritik og afslørede OICs sande intentioner. Nemlig at islam i organisationens øjne bør have særstatus og særbehandling, når det kommer til kritik. Det resolutionsforslag blev siden ændret til at være et forslag om kriminalisering af religionskritik generelt set. Men især EU landene i FNs Menneskerettighedsråd købte ikke den formulering og havde på fornemmelsen, at OIC ikke havde det mål at kæmpe mod latterliggørelse af andre religioner, men stadig kun islam. Derfor er religionskritik pillet ud af ordlyden i resolutionen fra 2011 og erstattet med hadfyldt tale og opfordringer til vold. Menneskerettighedsrådet opfordrede samtidig medlemslandene til at implementere resolutionen i forhold til de enkelte landes lovgivninger. I 2012 underskrev EUs udenrigschef, Catherine Ashton, en erklæring sammen med OIC og Den Arabiske Liga, der fordømmer forsvar for religiøst had. Et skridt, der har medvirket til, at OIC tror, det kan lykkes at få implementeret resolutionen fra 2011 og få formuleringen hadfyldt tale til at omfatte karikaturtegninger.

Forklaringen på OICs reaktioner efter angrebet mod Charlie Hebdo redaktionen i Paris er, at den muslimske paraplyorganisation ikke ser nogen forskel på den vedtagne resolution fra 2011 og de to tidligere, der blev nedstemt. For OIC er målet det samme som i 1990erne. Det gælder stadig om at kriminalisere latterliggørelse, hån eller kritik af profeten Muhammed og islam. Derfor reagerer OIC typisk voldsomt, når nye karikaturer af profeten Muhammed trykkes, eller når islamkritiske film offentliggøres. Organisationen føler, at det bedste tidspunkt at kræve en stramning af loven netop er, mens debatten raser i Europa, og hvor dele af EU landenes egne ikke-muslimske meningsdannere selv kræver et opgør med latterliggørelse eller hån af religiøse mindretal. OIC læner sig op ad den opfattelse, at de europæiske kritikere af Charlie Hebdo også mener, at det først og fremmest er islam, der skal tages hensyn til, når det gælder værn mod kritik og latterliggørelse.

OIC-landene håber, at truslerne om at sagsøge Charlie Hebdo for offentliggørelse af Muhammed-karikaturer vil forhindre magasinet i at trykke lignende karikaturer i fremtiden og skræmme andre fra at gøre det samme. Ikke kun af frygt for voldelige anslag, men også lange og bekostelige retssager.

På den mere diplomatiske front er det OICs mål så vidt muligt at kæde karikaturtegninger af profeten Muhammed sammen med paragraffen om hadfyldt tale fra Menneskerettighedsrådets resolution fra 2011 for at få netop den kobling til at fylde mere og mere blandt ikke-muslimske debattører i Europa og USA. I sin reaktion på den seneste udgave af Charlie Hebdo siger OICs generalsekretær, Iyad al-Madani, selv, at »ytringsfrihed ikke må gøres til hadfyldt tale« og foretager hermed selv en direkte kobling mellem karikaturerne og resolutionen fra 2011. Resolutionen er ikke bindende, men OIC ved, at den danner verbalt grundlag for debatter i FN-regi, og at den er referencegrundlag hos beslutningstagere.

OICs håb er, at presset og kritikken af islam-kritiske karikaturer med tiden vil få enkelte lande til at inkludere den slags under hadfyldt tale eller opfordring til had mod et religiøst mindretal. Indtil det sker, vil OIC fortsætte med at bruge alternative midler som trusler og sagsanlæg.