Formodet terrorist anholdt efter dramatisk biljagt

Seks franske soldater blev såret, heraf tre alvorligt, da en formodet terrorist påkørte dem nord for Paris. Timer senere blev den mistænkte anholdt på de franske motorveje.

BMINTERN - Police and rescue forces are seen on the scene where the man suspected of ramming a car into a group of soldiers on Wednesday in the Paris suburb of Levallois-Perret was shot and arrested on the A16 motorway, near Marquise, France, August 9, 2017. REUTERS/Pascal Rossignol Fold sammen
Læs mere
Foto: PASCAL ROSSIGNOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en dramatisk biljagt kunne fransk politi onsdag eftermiddag anholde den formodede gerningsmand bag et angreb på landets sikkerhedsstyrker tidligere på dagen.

Den mistænkte, en mand i 30’erne, blev såret af politiet under biljagten på de franske motorveje, hvor politiet ifølge BBC måtte afgive flere skud mod bilen, før den blev bragt til standsning syd for havnebyen Calais.

Også en betjent blev såret under jagten, hvor den mistænkte angiveligt stødte ind i flere andre køretøjer undervejs.

Angrebet på de franske sikkerhedsstyrker fandt sted lidt over klokken otte om morgenen i byen Levallois-Perret nordvest for Paris, da en BMW i høj fart påkørte en gruppe soldater, der netop havde forladt deres kaserne. Seks soldater blev såret ved sammenstødet - heraf tre alvorligt. BBC citerer den franske forsvarsminister, Florence Parly, for, at de alle skulle være indlagt, men uden for livsfare.

Øjenvidner og myndigheder fortæller, at angrebet virkede målrettet og planlagt. Den lokale borgmester Patrick Balkany fortæller ifølge det franske medie BFMTV, at bilen havde ventet i nærheden på at soldaterne skulle forlade kasernen og tage på patrulje.

»BMW’en accelererede meget hurtigt i samme øjeblik, som de kom ud,« fortæller borgmesteren.

»Det er uden tvivl en overlagt handling,« udtaler borgmesteren desuden. Også den franske anklagemyndighed vurderer, at målet var at »dræbe«, og at aktionen havde karakter af »et terrorangreb«.

Soldaterne skulle på en rutinemæssig patrulje som led i Operation Sentinelle, som blev lanceret efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015 for at beskytte civile mod terrorangreb, skriver Sky News.

Et lokalt øjenvidne, Jean-Claude Veillant, siger:

»Jeg hørte en høj lyd af skrabende metal. Kort efter så jeg én af de hårdt sårede ligge foran militærkøretøjet og en anden ligge bagved og modtage behandling,« siger han.

Efterfølgende flygtede gerningsmanden i en anden BMW, før en storstilet politieftersøgning om eftermiddagen altså førte til anholdelsen.

Der er endnu ingen meldinger om motivet bag påkørslen i Levallouis-Perret, der er hjemsted for Frankrigs antiterrorisme-hovedkvarter, og ingen organisation har endnu påtaget sig skylden.

De seneste år er Frankrig blevet ramt af en række Islamisk Stat-relaterede terrorangreb. Det største angreb fandt sted i Paris i november 2015, hvor IS-jihadister dræbte 130 personer i angreb flere steder i byen. Alene i år har fem IS-relaterede angreb fundet sted i Frankrig, heraf de fleste har været rettet mod politifolk og sikkerhedsstyrker.

Det franske alarmberedskab er for tiden særligt højt, fordi myndighederne i en ny vurdering anslår, at 271 franske IS-jihadister er vendt tilbage til Frankrig fra Syrien og Irak. Samtidig har Interpol for nylig delt en liste med 173 navne på IS-jihadister, der menes at være på vej til Europa for at udføre terrorangreb.

Angreb, hvor terrorister mejer deres ofre ned med et køretøj, er blevet et af Islamisk Stats varemærker. Islamisk Stats afdøde propagandaminister Muhammed al-Adnani opfordrede gentagne gange IS-sympatisører til at begå dén slags angreb.