Formodet Paris-terrorist har før skudt mod politiet

Den angivelige gerningsmand til torsdag aftens drab på en fransk politimand i Paris havde fremsat trusler mod ordensmagten og var tidligere dømt for mordforsøg på betjente.

Maskerede betjente deltager i sikringen af området omkring Champ-Élysées efter attentatet torsdag aften. REUTERS/Christian Hartmann Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS: Hvis Karim C. er identisk med den mand, der torsdag dræbte en politibetjent på Champs Élysées og sårede to andre hårdt, kan det ikke komme bag på nogen.

Dels var den 39-årige franskmand, der døde i den efterfølgende ildkamp med andre betjente, allerede under efterforskning, fordi han havde havde fremsat trusler mod ordensmagten.

Dels har han før skudt mod politiet i forbindelse med et biltyveri i 2003. To år senere blev han idømt 15 års fængsel for tre mordforsøg.

Ifølge den franske statsanklager François Molins er gerningsmandens identitet kendt og efterprøvet af politet. Han ville dog sent torsdag aften hverken be- eller afkræfte, at det drejer sig om Karim C., hvis kørekort blev fundet på manden.

Franske medier hæfter sig ved, at Islamisk Stat omtalte gerningsmanden som Abu Yussuf »Belgieren«, da terrorgruppen tog ansvaret for angrebet. Karim C. er, som nævnt, fransk statsborger.

Hans hjem i en by nær Paris blev i nattens løb ransaget, og Molins ventes at fastslå gerningsmandens identitet endeligt ved et pressemøde senere fredag.

Præsident François Hollande har fra morgenstunden indkaldt sine sikkerhedsrådgivere til krisemøde. Her vil det bl.a. blive drøftet, hvordan man kan skærpe det i forvejen enorme beredskab omkring søndagens første runde af præsidentvalget yderligere.

De tre største favoritter til at gå videre til anden runde har alle aflyst deres afsluttende valgmøder.

Front Nationals leder Marine Le Pen tager på et pressemøde i løbet af formiddagen stilling til de dramatiske begivenheder, der ifølge den konservative kandidat, François Fillon, gør kampen mod terror til den kommende præsidents absolutte prioritet.

Også den uafhængige Emmanuel Macron har »af henyn til borgernes sikkerhed« aflyst sine aktiviteter.

Jean-Luc Mélenchon, den fjerde kandidat med chance for at gå videre, holder derimod fast ved fredagens afsluttende vagmøde i Paris.

»Kun ved at fortsætte den demokratiske proces kan vi vise de voldelige, at de ikke vil få det sidste ord,« siger den rødgrønne leder.