Formodet gerningsmand bag mindre Bruxelles-bombe dræbt: Råbte »Allahu Akbar« før eksplosionen

En mindre eksplosion ramte tirsdag aften en central banegård i den belgiske hovedstad. Der er ikke meldinger om tilskadekomne ud over den formodede gerningsmand, der er dræbt af politiet.

»Så græd han ”Allahu Akbar” (Gud er stor på arabisk, red.) og sprængte en kuffert med hjul i luften,« fortæller Nicolas Van Herrewegen, der er ansat på den banegård, der tirsdag aften blev ramt af en mindre eksplosion. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Senest opdateret kl. 08.50.

Belgisk politi har dræbt den mand, som menes at stå bag en mindre eksplosion tirsdag aften på en af Bruxelles' centrale banegårde, Gare Centrale.

Det står klart tidligt onsdag morgen, efter der natten igennem har været tvivl om, hvorvidt manden faktisk blev dræbt i forbindelse med aktionen.

Manden blev ifølge BBC skudt, efter han havde detoneret den lille bombe. Billeder fra banegården viser, hvordan der efter eksplosionen står flammer to meter op i luften i et relativt lille område af banegården.

Det har den græske EU-korrespondent George Syriopoulos fanget.

Foruden bomben var manden angiveligt iført et selvmordsbælte og en rygsæk. Rygsækkens indhold er på nuværende tidspunkt fortsat ukendt.

Der er ikke meldinger om tilskadekomne foruden den mistænkte.

De belgiske myndigheder meldte allerede på et tidligt tidspunkt ud, at man betragter eksplosionen som et terrorangreb.

Myndighederne har identificeret manden, men hans navn er endnu ikke offentligt kendt.

»Terroristens identiet er kendt. Vi har formået at identificere ham,« siger Belgiens indenrigsminister Jan Jambon til TV-kanalen RTBF ifølge nyhedsbureauet NTB.

Råbte »Allahu Akbar«

Flere vidner, heriblandt Nicolas Van Herrewegen, der er ansat på banegården, oplevede situationen fra tætteste hånd på Gare Centrale.

Van Herrewegen opholdt sig på samme etage på banegården som gerningsmanden og så manden, inden han detonerede bomben.

»Så græd han »Allahu Akbar« (Gud er stor på arabisk, red.) og sprængte en kuffert med hjul i luften,« fortæller banegårdsmedarbejderen ifølge BBC til nyhedsbureauet AFP.

Der var ikke tale om en stor eksplosion, men »virkningen var ret stor« fortæller Van Herrewegen med henvisning til, at det skabte panik og fik folk til at flygte fra stedet.

Samme vurdering har Remy Bonnaffe, der ligeledes var på stationen, da bomben gik af.

»Ilden (efterfølgende, red.) var meget begrænset. Det var en meget lille eksplosion, men med et meget højt knald,« fortæller han til CNN.

Flere vidner på stedet har siden beskrevet, hvordan man kunne se ledninger på mandens jeans og t-shirt, som kunne indikere, at han var iført et selvmordsbælte.

I forbindelse med den efterfølgende evakuering af stationen blev også nærliggende restauranter og forretninger lukket. Også metrolinjen, der går gennem området, blev kortvarigt stoppet.

Det belgiske sikkerhedsråd skal mødes onsdag morgen for at diskutere eventuelle tiltag som følge af episoden.

En by under angreb

Bruxelles har været hårdt ramt af terror det seneste halvandet år.

I marts 2016 blev 32 personer dræbt i koordinerede angreb mod den belgiske hovedstad.

Angrebene ramte både Zaventem-lufthavnen og metrosystemet ved Maelbeek, og terrornetværket Islamisk Stat påtog sig efterfølgende ansvaret for angrebene.

Netværket bag angrebet i Bruxelles i marts 2016 var også involveret i angrebet i Paris i Frankrig i november 2015, hvor 130 personer blev dræbt – ligeledes i koordinerede angreb sat ind flere steder i byen blandt andet rettet mod en koncert på spillestedet Bataclan.