Formandsopgør står i vejen for Labours krav om britisk valg

Angela Eagle har officielt meddelt, at hun stiller op imod Jeremy Corbyn, men partistriden svækker Labour, og i modsætning til den konservative regering synes der ingen genvej i lederstriden i sigte.

Andrea Eagle har officielt meddelt, at hun stiller op imod Jeremy Corbyn, men partistriden svækker Labour. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEON NEAL, DANIEL LEAL-OLIVAS/AF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Labours udskældte partileder kan have haft i hvert fald én forudsigelse rigtig om det nuværende politiske kaos i Storbritannien. Jeremy Corbyn ønskede angiveligt et andet resultat af EU-afstemningen, men han havde på forhånd inden folkeafstemningen sat sit partiapparat i beredskab for at forberede sig på et tidligt parlamentsvalg.

Det tog ingen sig synderligt af, men mandag blev muligheden diskuteret alle steder, mens kravet om et hurtigt valg også lød fra Labours valgkoordinator Jon Trickett efter den overraskende meddelelse om, at Theresa May kan blive "kåret" som ny konservativ premierminister allerede i denne uge.

Desværre for Labour-tilhængere synes alle valg-forberedelser at være druknet i det interne formandsopgør, og desværre for Corbyn får han ikke ros for sine forudsigelser af det politiske kaos. Tværtimod er der tvivl om, at han fortsat vil være partiets premierministerkandidat, hvis det kommer til et snarligt valg. Underhus-medlemmet Angela Eagle lancerede mandag i en tale officielt sin udfordring af Corbyn.

"Jeremy Corbyn er ikke i stand til at levere det lederskab, som denne meget store opgave kræver. Jeg mener, at jeg kan," sagde Eagle i en tale.

Meget sigende for Labours manglende evne til at fokusere på andet end partiets enorme interne problemer og deraf manglende indflydelse på britisk politik midt i en af landets største kriser i nyere tid, nåede Eagle stort set ikke længere end indledningen i sin tale før al interesse igen skiftede til Det Konservative Parti, der afblæste de konservatives opslidende formandsopgør i "den nationale interesse".

Ingen kan i øjeblikket få øje på en lignende genvej hos Labour. Snarere tværtimod. Eagle har så rigelig de 51 krævede stillere i Underhuset bag sig til officielt at udfordre Corbyn. Der er langt højere tvivl om Corbyns evne til at skaffe stillere i Underhuset, selv om det også i partireglerne er tilladt at supplere med støtte fra partiets medlemmer af EU-parlamentet. Alle undtagen 40 Labour-politikere i Underhuset har skrevet under på en mistillidserklæring over for Corbyn.

Men partilederen fra partiets "hårde venstrefløj" afviser ethvert krav om at trække sig. Tværtimod har han signaleret, at han om nødvendigt vil gå til domstolene for at få medhold i, at han som nuværende partileder er selvskreven kandidat i et nyt opgør, stillere eller ej. Corbyn henviser til, at han har et "enormt mandat" blandt partimedlemmerne. Medlemstallet er svulmet op det seneste år, hvor aktivister fra den yderste britiske venstrefløj er strømmet til for at støtte Corbyn, og analytikere finder det meget sandsynligt, at han kan blive genvalgt. Så nu står Labour over for den kaotiske situation, at partiet kræver et valg, mens det kan være overladt til domstolene at finde partiets leder.

"Jeg er ikke en 'Blairite', jeg er ikke en 'Brownite', og jeg er ikke en 'Corbynista'. Jeg er min egen kvinde - en stærk Labour-kvinde," sagde Eagle, der bliver beskrevet som fra partiets "bløde venstrefløj", i sin tale med henvisning til tre af partiets seneste fire ledere, der har taget partiet i nye retninger.

Samtidig påpegede hun med sin formulering, at hun i givet fald vil blive den første kvindelig partileder for Labour. Hun sagde også, at partiet ikke kan være "et Labour-parti, der bare deltager", men at hun vil gå efter sejren.

Der er lang vej til magtens centrum i 10 Downing Street. Storbritannien anden kvindelige, konservative premierminister er i færd med at rykke ind på adressen. Eagle må imens koncentrere sig om et valg og om at sikre en sejr, der lige nu ikke rigtig fører nogen steder hen.