Formandsopgør kan føre til et mere splittet EU-Parlament

Tirsdag skal Europa-Parlamentet vælge ny formand, og efter en hård valgkamp er den store koalition, som hidtil har koordineret alle vigtige spørgsmål med EU-Kommissionen, måske truet.

Foto: FREDERICK FLORIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en æra, der slutter, når den tyske socialdemokrat Martin Schulz tirsdag takker af som formand for Europa-Parlamentet.

Både fordi Schulz har været parlamentets hidtil mest kendte ansigt udadtil, men også fordi Schulz sammen med den borgerlige formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, har koordineret alle de vigtigste politiske spørgsmål tæt og skabt en stærk alliance mellem EU-Kommissionen og det borgerlige-socialdemokratiske flertal i Europa-Parlamentet.

Enigheden og flertallet mellem de borgerlige og socialdemokraterne er efter tysk forbillede blevet døbt »den store koalition« og har ikke mindst haft til formål at minimere de EU-skeptiske partiers indflydelse i Europa-Parlamentet.

Men efter fem år som Europa-Parlamentets formand siger Martin Schulzfarvel, og det har udløst et formandsopgør med skarpslebne knive på albuerne, hvor især socialdemokraterne har angrebet de borgerlige hårdt.

Martin Schulz forsøgte ellers at få mandat til en historisk tredje periode som formand, men her satte den borgerlige gruppe foden ned og insisterede på, at den aftale, der blev indgået i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet i 2014, skulle overholdes. Den aftale siger, at Martin Schulz skulle være formand i den første halvdel af den femårige valgperiode, og at han herefter skulle afløses af en borgerlig formand for Europa-Parlamentet i januar 2017.

Sprækker i den store koalition

Knapt havde Schulz accepteret, at det ikke kunne lade sig gøre, før lederen af den socialdemokratiske gruppe, den 58-årige italiener Gianni Pittella, annoncerede, at præmisserne var ændret siden 2014, og at den aftale derfor ikke gælder længere. Det skyldes ifølge Pittella, at der nu både er en borgerlig formand for EU-Kommissionen samt for Det Europæiske Råd, hvor den konservative polak Donald Tusk slog danske Helle Thorning-Schmidt på målstregen i det opgør.

Og Pittella stiller ikke bare op. Han har også erklæret den store koalition for død, hvis det ikke bliver ham, men i stedet den borgerlige kandidat, den 63-årige italiener Antonio Tajani, der vinder tirsdagens formandsvalg.

De socialdemokratiske angreb på Tajani er således intensiveret op til tirsdagens afstemningog spænder fra et grundlæggende forskelligt syn på den økonomiske politik til en række mere personlige angreb på Tajani.

»Tajani repræsenterer de seneste syv års fejlslagne politik,« lød det onsdag i en pressemeddelelse fra tyskeren Udo Bullmann, der er en af næstformændene i den socialdemokratiske gruppe. Han begrundede det med, at Tajani står for et »neoliberalt regime« baseret på det tyske sparedogme, som europæerne i stigende grad siger nej til.

Andre socialdemokrater har benyttet de seneste uger til gentagne gange at påpege Tajanis tætte bånd til den tidligere italienske premierminister Silvio Berlusconi, samt at Tajani som EU-kommissær ikke gjorde nok for at forhindre bilproducenters snyd med partikeludledningen, der senere er blevet afsløret.

Torsdag var det så lederen af de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod, der angreb Tajani for tidligere at have sagt, at børn med homoseksuelle forældrepar var »sikre på at få seriøse psykologiske problemer«. Kofod kaldte det »dybt krænkende«.

Dødt løb mellem italienere

Tajani har selv brugt tiden op til tirsdagens valg på en helt anden måde. Han har været rundt til samtlige de øvrige 216 medlemmer i den borgerlige gruppe for at sikre sig, at de bakker ham op.

Samtidig har han været i tæt kontakt med gruppen af konservative reformister, der blandt andre tæller de britisk konservative. Det er nemlig den tredjestørste gruppe i Europa-Parlamentet, og med stemmer herfra vil Tajani være godt på vej mod at blive ny formand.

Alle de otte politiske grupper i Europa-Parlamentet har imidlertid en kandidat til formandsposten, og hvis ingen kandidater får over halvdelen af de 751 stemmer i de første tre runder, mødes de to med flest stemmer i en fjerde og afgørende runde. Afstemningerne er hemmelige, og parlamentarikerne er ikke tvunget til at følge gruppens linje. Da mange hverken er begejstrede for Pittella eller Tajani, kan det blive nærmest dødt løb.

Den liberale leder, den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt, satser derfor på at kunne blive en form for kompromiskandidat. Med sine føderale idéer kan supereuropæeren Verhofstadt dog næppe få tilstrækkelig opbakning. Han forsøgte i sidste øjeblik en alliance med den ellers ganske EU-skeptiske italienske protestpolitiker Beppe Grillo, men det blev blokeret af Verhofstadts egen liberale gruppe, der ikke ville lege med Grillo.

Et sådant formandsopgør har ikke tidligere præget Europa-Parlamentet, men ifølge den borgerlige franske veteran Alain Lamassoure, der tabte til Tajani i kampen om at blive den borgerlige kandidat, vil den hårde formandskamp dog ikke lægge den store koalition i graven.

»Den store koalition er uundgåelig. At opløse den er italiensk teater. Hvis vi opgiver den, vil euroskeptiske grupper kunne præge EUs politiske beslutninger, og det kan vi ikke tillade,« siger han til Politico Europe.

Jakob Ussing er Berlingskes korrespondent i Bruxelles