Formand for efterretningskomité slår fast: »Der har ikke været nogen aflytning af Trump Tower«

Trump Tower blev ikke overvåget, før Donald Trump blev præsident, oplyser formanden for efterretningskomité.

Republikaneren Devin Nunes, formand for The U.S. House Permanent Select Committee on Intelligence taler til pressen d. 24. marts 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

Washington D.C.. Den amerikanske præsident Donald Trumps påstand om, at hans forgænger, Barack Obama, aflyttede Trump Tower, har intet hold i virkeligheden.

Det konkluderer den republikanske formand for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, Devin Nunes. Devin Nunes, der selv har arbejdet på Trumps overgangshold, afviser fredag utvetydigt anklagen.

- Jeg har været meget tydelig. Der har ikke været nogen aflytning af Trump Tower. Det er ikke sket, siger Nunes på et pressemøde fredag.

Efterretningskomitéen er i gang med en undersøgelse af, om Rusland forsøgte at påvirke det amerikanske valg sidste år.

Trumps opsigtsvækkende beskyldninger mod Obama, der blev fremsat i en række beskeder på Twitter i begyndelsen af marts, er også blevet inddraget i komitéens arbejde.

Donald Trump har tidligere udtalt, at nogle af komitéens fund har vist, at hans anklage var berettiget.

Komitéformanden selv er blevet mødt af kritik fra demokrater i komitéen. De har rejst tvivl, om hvorvidt Devin Nunes fremlægger komitéens fund objektivt.

Den ledende demokrat i komitéen, Adam Schiff, har på en efterfølgende pressebriefing opfordret til en uafhængig undersøgelse, der ikke udføres med politikere i spidsen.

- Vi vil gøre vores bedste for at undersøge dette, uagtet de forhindringer vi møder, siger han ifølge Fox News.

- Når vi (Demokraterne, red.) er i mindretal, er den eneste magt, vi har, overtalelsens magt.

På samme pressemøde oplyser Devin Nunes, at en af de tidligere ledere af Donald Trumps valgkampagne Paul Manafort har indvilget i frivilligt at vidne for komitéen.

Paul Manafort har tidligere været rådgiver for Viktor Janukovitj, den Rusland-venlige tidligere præsident i Ukraine.

Lederne af efterretningstjenesterne FBI og NSA skal ifølge Reuters afgive forklaring for komitéen igen - denne gang for lukkede døre.

/ritzau/