Forholdet mellem Cuba og EU er nu normaliseret efter 13 år

Cuba: Økonomiske relationer med EU vil være en prioritet for Cuba under opbygning af en socialistisk økonomi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU og Cuba underskrev mandag i Bruxelles en aftale om at normalisere alle diplomatiske forbindelser.

Relationerne mellem EU og det kommunistiske Cuba har i årtier været belastet af det cubanske regimes undertrykkelse af menneskerettighederne.

Cuba er det eneste latinamerikanske land, som ikke har haft aftaler om "dialog og samarbejde" med EU. Aftaler, der omfatter handel og løbende dialog om menneskerettighederne.

Men EU's udenrigsministre besluttede i sidste uge at ændre politisk kurs.

Det skete, så der nu kan knyttes tættere bånd til det cubanske styre, uden at der på forhånd kræves mere respekt for menneskerettighederne i Cuba.

Den nye aftale er blevet underskrevet af den cubanske udenrigsminister, Bruno Rodriguez Parrilla, og EU's udenrigschef, Federica Mogherini, samt repræsentanter for de 28 EU-lande.

- Økonomiske relationer med EU vil være en prioritet for Cuba under opbygningen af en socialistisk økonomi, siger Parrilla.

Fidel Castro døde i sidste måned efter at have været landets leder i over 50 år.

EU og Cuba underskrev i marts en hensigtsaftale om normaliserede forbindelser mellem de to parter, 13 år efter at de blev brudt.

Det var netop problemer i forhold til menneskerettighederne, der fik EU til at kappe forbindelsen til Cuba i 2003. Gennembruddet kom lige før, at den amerikanske præsident, Barack Obama, skulle besøge Havana.

Under sit besøg i Cuba i marts holdt USA's præsident en passioneret tale om frihed til det cubanske folk. Han talte på Havanas Gran Teatro med Cubas nuværende leder, Raul Castro, som en af tilhørerne.

Det Hvide Hus kaldte talen højdepunktet under Obamas besøg - det første af nogen amerikansk præsident i 88 år.

/ritzau/AFP