Forhandlinger mellem Tibet og Kina

To tibetanske udsendinge er på vej mod Bejing. Det er det første tegn på en dialog, siden kineserne for en uge siden gik med til at tale med tibetanerne. Analytikere forventer dog ikke, at der sker noget gennembrud inden OL.

BEIJING: To af Dalai Lamas udsendinge er på vej mod Bejing. Her skal de i dag have et kort møde med den kinesiske centralregering, hvor parterne skal diskutere den urolige situation i Tibet.

»De vil overbringe hans hellighed, Dalai Lamas, dybe bekymring over de kinesiske myndigheders behandling af situationen og fremføre forslag til, hvordan der kan skabes fred i regionen,« forklarede Thubten Samphel i går til nyhedsbureauet AFP.

Det er første gang, at to parter taler sammen, siden urolighederne brød ud i Tibet den 10. marts. Men selv om der nu er åbnet op for dialogen, er der stadig lang vej igen.

Og forhandlingerne vil ikke komme rigtigt i gang, før de Olympiske Lege i Bejing er overståede. Det mener i hvert fald Colin Mackerras, der er emeritus professor på Griffith University i Australien, og som blandt andet forsker i Kinas etniske minoriteter.

Lave forventninger
Han har dog ikke særligt høje forventninger til resultatet.

»Luften vil måske blive renset lidt imellem dem. Og det er jo altid bedre at tale end at råbe,« siger Colin Mackerras, der heller ikke tror på en løsning umiddelbart efter OL. Eller til næste år, for den sags skyld.

Det er Dibyesh Anand enig i. Han er ekspert i Tibet og kommer fra Westminster University i England. Og han tvivler også på, hvor oprig-tige den kinesiske regering er, når den siger, at den gerne vil i dialog med tibetanerne.

»Kina gik med til dialogen for at lette presset. Både på Kina og på de vestlige ledere,« siger Dibyesh Anand.

Han mener, at en ærlig dialog kræver respekt for modparten. Og den respekt har kineserne efter hans opfattelse. ikke

Centralregeringen i Beijing vil kun mødes direkte med Dalai Lama, hvis han opfylder en række krav.

Blandt andet skal han stoppe med de »kriminelle og voldelige handlinger« i Tibet, sin »sabotage af de Olympiske Lege« og sine »separatistiske aktiviteter,« som Jiang Yu, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, sagde tidligere på ugen.

De to parter står altså langt fra hinanden. Allerede inden de for alvor er kommet i gang.

Taler forbi hinanden
Og det bliver ikke meget bedre, hvis de endelig skulle komme til at sidde overfor hinanden. For eksempel er de ikke en gang enige om, hvad »Tibet« er. De taler forbi hinanden, mener Colin Mackerras.

Når kineserne taler om »Tibet,« mener de den Autonome Region, Tibet, der er en del af Folkerepublikken Kina.

Når den tibetanske eksilregering i Indien taler om det, mener de Tibet og flere områder i kinesiske provinser, som for eksempel Qinghai, Sichuan og Gansu, der hver især rummer store tibetanske mindretal.

»Det er et meget stort område, og jeg kan ikke se, at kineserne vil acceptere det,« siger Colin Mackerras.

Det næste problem er Dalai Lama. Som person. For han lever ikke evigt, og hvad sker der, hvis han dør. Hvem bliver han afløser?

»Min bekymring er, at det vil være et langt større problem,« siger Colin Mackerras.