Forfølgelse og vold mod kristne har sendt hundredtusinder på flugt

Ekstrem forfølgelse af kristne fortsætter i den muslimske verden, og vinder frem på det indiske subkontinent, viser årsrapporten fra organisationen Open Doors.

Ni ud af ti lande, hvor kristne har det værst, er muslimske. I december 2016 omkom 25 kirkegængere, da en fjernstyret bombe blev detoneret i den koptisk-ortodokse kirke i Egyptens hovedstad, Kairo. Foto: Khaled Desouki / AFP Photo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mindst 50 af verdens lande er man kristen med livet som indsats.

En ny årsrapport fra organisationen Open Doors kortlægger hvor det står værst til og viser, at kristne mindretal er udsat for forfølgelse især i Afrika og Asien.

De mest ekstreme tilfælde er Nordkorea, hvor kristne anbringes i arbejdslejre, og Somalia, hvor man, ifølge en udtalelse fra Open Doors direktør, Lisa Pearce, på organisationens hjemmeside, sjældent overlever én dag, hvis man bliver afsløret som kristen.

Hvad er hovedårsagerne til den ekstreme forfølgelse af kristne?

Ni ud af de ti lande, hvor kristne har det værst, er muslimske. Det er lande, hvor muslimsk fundamentalisme spiller en central rolle, og hvor religiøse autoriteter direkte opfordrer til kamp eller vold mod ikke-muslimske mindretal. Heriblandt kristne. I lande som Syrien og Irak, der rangerer henholdsvis som nummer seks og syv på listen har Islamisk Stats oprettelse drevet tusinder af kristne på flugt. Men uden for de IS-kontrollerede områder, forfølges kristne også.

På sin hjemmeside skriver Open Doors, at spredning af muslimsk fundamentalisme i Afrika i stort set alle lande nord for Kenya, er med til at forværre situationen for Afrikas kristne.

Men hvad er årsagen til forfølgelse af kristne i ikke-muslimske lande?

Nordkorea har toppet listen de seneste 15 år, fordi det antages, at diktaturet har smidt omkring 70.000 kristne i arbejdslejre.

Rapporten fra Open Doors viser samtidig en markant stigning i antallet af overgreb mod kristne i andre ikke-muslimske lande, som Indien, Vietnam, Laos og Bhutan.

Alene i Indien har Open Doors registreret 15 ugentlige overgreb mod kristne i 2016. I rapporten peger Open Doors på religiøs nationalisme som drivkraften bag forfølgelserne.

»Der er et klart mønster af stigende religiøs intolerance på det indiske subkontinent. Religiøse nationalister forsøger at tvangskonvertere personer til landets dominerende religion,« skriver Open Doors på sin hjemmeside.

Mange regeringer vil ikke samarbejde

Noget præcist tal for, hvor mange kristne, der er drevet på flugt af forfølgelse, findes ikke. Blandt andet fordi nogle flygtninge skjuler, at de er kristne. Ifølge Open Doors og en række andre kilder, er den syriske by Aleppos kristne befolkning i dag på omkring 60.000. Før krigen boede der omkring 400.000 kristne i den syriske storby. Men de fleste er flygtet, enten til andre byer i landet, eller til Tyrkiet og Europa.

I de irakiske områder omkring Mosul, der for nylig er blevet befriet fra IS, hjælper en række internationale organisationer kristne familier med at genetablere sig i et forsøg på at bevare dele af den kristne befolkning i landet. For nylig talte Berlingske med en kristen familie, der vendte hjem til et ødelagt hus uden for Mosul. Familiens ældste søn er flygtet til Libanon, og nu overvejer resten af familien også at forlade Irak. For 20 år siden var der omkring 1,3 millioner kristne i Irak. I dag menes der at være mellem 200.000 og 400.000.

I andre lande er de kristnes mulighed for at flygte så godt som ikke eksisterende. Det er nærmest umuligt at flygte fra Nordkoreas arbejdslejre, og som del af de laveste indiske kaster, er en lang rejse ikke mulig. Samtidig er situationen i dele af nabolandene lige så slem – om ikke værre.

Men hvad gøres der for de forfulgte kristne?

I mange tilfælde ikke noget, og i de fleste tilfælde ikke nok til at forfølgelserne hører op. Af den simple grund, at det er for risikabelt for internationale organisationer, at arbejde i de pågældende lande eller områder. Som for eksempel i Somalia, Islamisk Stat og Syrien. I mange tilfælde spænder de enkelte landes regeringer ben for nødhjælp, fordi de ikke ønsker at samarbejde med internationale organisationer, eller fordi de ikke ønsker registrering af sager om forfølgelse.

Open Doors donerer både mad og bibler til kristne i en lang række lande. Den danske organisation Mission Øst hjælper med generel nødhjælp i Nordkorea og flere mellemøstlige lande, hvor kristne også er blandt modtagerne.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten