Forbud fik den totalt modsatte effekt på svensk skole: Nu er der flere elever med tørklæde end før

I mindst 23 svenske kommuner er der blevet fremsat forslag om tørklædeforbud siden valget i 2018. Men de få steder, hvor forbuddet faktisk er blevet vedtaget, har det ikke ændret meget.

 

Flere svenske kommuner overvejer at indføre tørklædeforbud på skoler og institutioner. Men i en af de få kommuner, hvor sådan et forbud allerede eksisterer, har det fået den modsatte effekt.

På Skurups største kommunale skole har rektoren nægtet at indføre det tørklædeforbud, som kommunen har vedtaget. Da forbuddet blev vedtaget, ville det ramme fem elever og fem ansatte, hvis det trådte i kraft.

Nu er det tal vokset, så forbuddet ville gå ud over 20 personer, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

»Det er en stigning på 400 procent i antallet af piger med tørklæde. Jeg tolker det, som at man er stolt over sig selv og sin kultur. At man bestemmer over sig selv og sin krop,« siger Mattias Liedholm, rektor på Prästamossaskolan i Skurup, til TT.

Ifølge TT er der i 23 ud af 265 svenske kommuner blevet rejst forslag om tørklædeforbud i skoler og institutioner siden valget i 2018. Seks kommuner har indtil videre stemt om det, og kun i Skurup er tørklædeforbuddet faktisk blevet vedtaget.

Men det bliver altså endnu ikke implementeret på kommunens største skole. Og det kommer det heller ikke til, hvis det står til Mattias Liedholm. Men det er ikke alle i kommunen, der er enige med ham.

Han fortæller til TT, at han modtager trusler på både telefon og e-mail fra folk, som er uenige med rektorens beslutning om ikke at implementere tørklædeforbuddet.

»Jeg har fået tilsendt videoer af kvinder, der bliver stenet til døde. Jeg har modtaget postkort og breve, som bliver sendt hjem til min familie,« siger han.

I 22 ud af de 23 kommuner er det Sverigedemokraterna, det højreorienterede og stærkt indvandringskritiske parti, som har fremsat forslaget. I Sölvesborg i Blekinge har partiet også foreslået, at tørklædeforbuddet skal gælde på offentlige arbejdspladser.

Staffanstorp i Skåne var den første kommune i Sverige til at vedtage et slags tørklædeforbud. I kommunens integrationsplan står der, at skoleelever op til sjette klasse ikke bør gå i tørklæde. Også her er det blevet debatteret, hvor meget tørklædeforbuddet egentlig ændrer.

Det er nemlig kommet frem, at der ikke ér nogen skoleelever i den aldersgruppe, som faktisk går med tørklæde i Staffanstorps skoler.

Og skulle der på et tidspunkt komme elever, som ønsker at bære tørklæde på de klassetrin, har kommunens rektorer sørget for, at der ingen sanktioner vil være imod dem, skriver TT.