Forældreløs baby med tilknytning til Danmark ligger syg i IS-lejr i Syrien

Familie i Danmark kæmper for at få baby på syv måneder hertil. Danske myndigheder bør handle hurtigt, siger Red Barnet.

Han befinder sig i den overfyldte al-Hol-fangelejr, hvor de kurdiskledede styrker tilbageholder tusindvis af formodede Islamisk Stat-sympatisører. Fold sammen
Læs mere
Foto: DELIL SOULEIMAN

En forældreløs baby med tilknytning til Danmark befinder sig lige nu i en Islamisk Stat-fangelejr i Syrien.

Det oplyser Radio24syv, der har fået det bekræftet af flere kilder uafhængigt af hinanden. Blandt andet af babyens familie i Danmark.

Babyen er en dreng på syv måneder, og begge hans forældre er angiveligt døde. Han er meget underernæret og syg.

Han befinder sig i den overfyldte al-Hol-fangelejr, hvor de kurdiskledede styrker tilbageholder tusindvis af formodede Islamisk Stat-sympatisører.

Drengens afdøde mor har somalisk baggrund og drog fra Danmark til Syrien i 2015 for at leve i Islamisk Stats selvudråbte kalifat.

Drengens mormor og morfar bor i Danmark og kæmper for at få ham til hertil.

Hans mormor har permanent opholdstilladelse i Danmark, mens morfaren har dansk statsborgerskab. Det er uvist, om den syv måneder gamle baby har dansk statsborgerskab.

Ifølge Red Barnet bør der foretages en vurdering af, hvad der vil være bedst for drengen.

»Der er rigtig meget, der tyder på, at det vil være bedst for barnet at komme til sin mormor og morfar i Danmark, men det kræver selvfølgelig en konkret vurdering af hele barnets situation,« siger generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen til Radio24syv.

Danske myndigheder bør undersøge sagen hurtigt, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

»Vi vil i den grad opfordre de danske myndigheder til at tage bedsteforældrenes ønske meget alvorligt og få undersøgt hurtigt muligt, hvad der er bedst for det her barn. Et barn på syv måneder i så farlig en lejr har virkelig brug for hjælp,« siger hun.

Enhedslisten mener, at drengen hører til i Danmark, selv om det er uvist, om han har dansk statsborgerskab.

»Han skal hjem til Danmark, når han har bedsteforældre i Danmark og tilknytning til Danmark. Der står jo nogle voksne her, som er klar til at tage sig af ham. Det burde være klart for enhver, at en IS-lejr ikke er et sted for et barn,« siger Rosa Lund (EL).

Dansk Folkeparti vil undersøge sagen, før partiet forholder sig til, om drengen skal til Danmark eller ej.

Udenrigsministeriet ønsker ikke at kommentere sagen på grund af tavshedspligt. Udenrigsministeriet oplyser generelt, at en myndighedsgruppe vurderer hver enkelt sag ud fra ”sikkerhedsmæssige overvejelser, humanitære hensyn og vores retlige forpligtelser."