For lang og for rød til egypterne

Den egyptiske præsident al-Sisis rundtur i limousine på en gigantisk rød løber i Cairos gader skaber vrede og forargelse i Egypten.

Præsident Abdel Fattah al-Sisi ankom i limousine ad en stor, rød løber, da han forleden indviede et nybyggeri i den egyptiske hovedstad. Det er for ekstravagant, mener mange oprørte egyptere. Foto: AFP Photo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Dundertaler om sparepolitik den ene dag og køretur i limousine ad en lang og bred rød løber i Cairos gader den næste er en tand for meget for dele af den egyptiske befolkning.

Præsident Abdel Fattah al-Sisi, der til daglig er en populær præsident i brede kredse, er gået over stregen. Ikke i det han kalder for kampen mod terror. Ikke i sit forsøg på at skabe en ny og mere moderat fortolkning af islam som modvægt til Det Muslimske Broderskabs og de egyptiske salafisters fortolkning af islam. Men fordi han for nylig til indvielsen af et nybyggeri kørte gennem Cairos gader på en rød løber, der ifølge kilder var fire kilometer lang.

Det har givet anledning til massiv og hidtil uhørt kritik af præsidenten fra kredse, der ikke plejer at tale dårligt om Egyptens leder. Ikke mindst fordi Egypten befinder sig i en økonomisk krise, hvor svigtende turisme og den generelle sikkerhedssituation rammer økonomien hårdt.

»Det ville have været bedre at dele tæpper ud til de trængende for at beskytte dem mod vinteren frem for at bruge penge på en løber, som præsidenten alligevel ikke træder på,« sagde den egyptiske TV-vært Yousef Husseini ifølge World Bulletin.

En egyptisk Twitterbruger spørger ironisk, om løberen måske er blevet brugt til at dække over de mange huller i de egyptiske broer.

Ifølge den britiske avis Daily Mail har den fire kilometer lange løber kostet næsten halvanden million kroner at producere, og siden al-Sisis køretur gennem Cairo er en række forskellige talsmænd blevet sendt i byen for at imødekomme kritikken.

Brigadegeneral Ehab el-Ahwagy har forklaret »løber-sagaen«, som sagen nu kaldes, i den bedste sendetid. Han hævder, at løberen er blevet brugt tidligere og ikke er blevet produceret til ære for den nuværende præsident.

»Det skaber glæde og forsikrer den egyptiske borger om, at vores befolkning, nation og væbnede styrker altid er i stand til at organisere enhver happening med god stil,« sagde han i en af Egyptens mest populære TV-udsendelser.

Nervana Mahmoud, en egyptisk analytiker, der er bosat i Manchester, mener dog, at hele »løber-sagaen« slet ikke handler om den røde løber, men om at mange konstant leder efter en mulighed for at kritisere den egyptiske præsident.

»Selv hvis al-Sisi dropper sine limousiner og røde løbere og i stedet bruger offentlig transport, vil hans fjender finde andre emner til at cementere, at han er en nordkoreansk diktator på Nilens bred,« skriver hun i en analyse af sagen, der optager mange egyptere. Hun afslutter med at sige, at mange glemmer, at den samme røde løber med stor sandsynlighed også vil blive rullet ud, når al-Sisi ikke længere er Egyptens præsident.

Abdel Fattah al-Sisi var som militærleder med til at vælte Det Muslimske Broderskabs præsident, Muhammed Mursi, i 2013. Året efter blev al-Sisi selv valgt til præsidentposten.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til World Bulletin. Den er siden blevet opdateret.