For første gang: Transkønnet kvinde er i stand til at amme

En transkønnet amerikaner er efter et behandlingsforløb blevet i stand til at amme et spædbarn. Der er tale om den første registrerede ammende transkønnede, fremgår det af en undersøgelse.

Et amerikansk behandlingsforløb har gjort en transseksuel kvinde i stand til at amme. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

En 30-årig transkønnet kvinde fra USA har som den første transkønnede været i stand til at amme sin baby. Det konkluderer en undersøgelse fra Mount Sinais Center for Transgender Medicine and Surgery, som ligger i New York.

Den 30-årige ønskede at brystføde barnet, idet hendes partner, som fødte barnet, ikke ville. Efter et behandlingsforløb med brug af hormonbehandlinger og brystpumpe var den transkønnede i stand til at amme.

Den 30-årige havde været i hormonbehandling i seks år, men var ikke kønsskifteopereret, da lægerne blev kontaktet med henblik på at være i stand til at kunne amme et barn.

Før barnet blev født, var den transkønnede kvinde gennem et fire måneder langt behandlingsforløb, der havde til formål at hjælpe til med at producere mælk. Behandlingen gives normalt kun til kvinder, der har adopteret babyer, eller som har fået børn gennem surrogater.

Ifølge undersøgelsen omfattede behandlingen brystpumper, hormoner fra den biologiske mor, mandlig hormonblokade samt et stof, der kan stimulere mælkeproduktionen. Som resultat kunne den transkønnede producere en beskeden, men funktionel mængde modermælk.

Mælken var ifølge den 30-årige kvinde barnets eneste ernæringskilde gennem de første seks uger, og i den periode var barnets vækst og afføring udviklingsmæssigt »passende«. Efter de første seks uger fik spædbarnet supplerende modermælkserstatning, idet den 30-årige ikke producerede tilstrækkeligt med modermælk - ikke mere end 200 gram om dagen.

Forskerne bag undersøgelsen oplyser, at barnet nu er seks måneder gammelt og fortsat bliver ammet.

En britisk ekspert udtaler, at forskningen kan føre til endnu flere tilfælde af ammende transkønnede og yderligere udvikling af behandlingsforløbet, så man bliver i stand til at hjælpe flere transkønnede, der ønsker at amme, i fremtiden.