For et år siden udkom en kort nyhed om et dødsfald. Den skulle vise sig at få større betydning, end nogen havde troet

Det er i dag præcis ét år siden, at den første rapport om, at et coronarelateret dødsfald havde fundet sted i Wuhan, blev offentliggjort. Dengang blev det beskrevet som en ny og uidentificeret virus, men i dag er det en helt anden historie.

Verdensledere som USAs præsident Donald Trump, Brasiliens præsident Jair Bolsonaro og Storbritanniens premierminister Boris Johnson har været smittede og indlagt med virussen, der tog 2020 med storm. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR / AFP / China OUT

»En 61-årig mand er død af lungebetændelse i den centrale kinesiske by Wuhan under et udbrud af et nyt virus, der endnu ikke er identificeret.«

Sådan lød det i en kort nyhed fra Ritzau lørdag 11. januar 2020.

Den ukendte virus skulle senere vise sig at være coronavirus, som indtil videre har taget livet af over 1,9 millioner mennesker verden over og smittet flere end 90 millioner mennesker.

Verdensledere som USAs præsident Donald Trump, Brasiliens præsident Jair Bolsonaro og Storbritanniens premierminister Boris Johnson har været smittede og indlagt med virussen, der tog 2020 med storm.

31. december 2019 var første gang, de kinesiske sundhedsmyndigheder informerede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) om, at en ukendt virus, coronavirus, havde forårsaget 41 tilfælde af sygdom i millionbyen Wuhan.

12 dage senere kom altså rapporten om det første dødsfald. Den 61-årige mand fra Wuhan købte regelmæssigt varer på et skaldyrsmarked og var tidligere blevet diagnosticeret med mavesvulster og kronisk leversygdom, oplyste Wuhans sundhedsmyndigheder dengang.

Manden døde 9. januar, men dødsfaldet blev først rapporteret som et coronarelateret dødsfald 11. januar – altså præcist for et år siden.

De første lande, udover Kina, der bekræftede tilfælde af coronavirus var Japan, Sydkorea og Thailand. Det første dødsfald i Europa var i Frankrig 14. februar, hvor en 80-årig turist fra Kina mistede livet på et hospital i Paris.

Det første smittetilfælde i Danmark blev påvist onsdag 26. februar.

Her var der tale om en mandlig patient, der, sammen med sin kone og søn, netop var hjemvendt fra skiferie i Lombardiet i Italien. Det skrev Statens Serum Institut (SSI) på deres hjemmeside dagen derpå.

Den første negative coronatest i Danmark blev manifesteret 28. januar, og den første positive test var nummer 64 i testrækken.

»Det er ikke uventet, at vi i Danmark skulle se smittede blandt rejsende fra Italien, sådan som det også er sket i andre lande. Det er vigtigt at huske, at et enkelt påvist tilfælde i Danmark ikke er det samme som, at der nu er smittespredning i Danmark,« lød det dengang fra afdelingschef Tyra Grove Krause fra SSI.

Et år senere har i alt 182.725 været konstaret smittet med coronavirus i Danmark, og der har i alt været 1.597 dødsfald.