For ekstrem til Pegida

Den tysk-tyrkisk krimiforfatter Akif Pirinçci er kommet i strid modvind efter en tale ved den islamkritiske Pegida-bevægelses 1-års jubilæum. En KZ-bemærkning har gjort ham til en af Tysklands mest upopulære personer – også hos Pegida.

Den tysk-tyrkiske forfatter Akif Pirinçci er blevet voldsomt upopulær i Tyskland efter en KZ-bemærkning.Foto: Ursula Dueren Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: »Desværre er KZ-lejrene ikke længere i drift.«

Sådan lyder den kontroversielle replik, der har gjort den tysk-tyrkiske forfatter Akif Pirinçci til en af Tysklands mest omtalte og foragtede personer lige nu.

I mandags var Akif Pirinçci, der er kendt som succesfuld krimiforfatter og islammodstander, inviteret til at tale ved 1-års jubilæet for den islamfjendtlige Pegida-bevægelse i Dresden. Foran mere end 20.000 islammodstandere tordnede han mod muslimsk indvandring, homoseksuelles meningstyranni, den snigende islamisering af Tyskland og ikke mindst landsforræderiske tyske politikere, der ifølge Pirinçci ville foretrække at sende islamkritiske stemmer ud af landet med alle forhåndenværende metoder.

»Tilsyneladende har magthaverne fuldstændigt mistet frygten og respekten for deres eget folk, så de kun med et skuldertræk kan anbefale tyskere at rejse ud af landet, hvis de ikke pænt parerer ordre. Der findes naturligvis andre alternativer. Men desværre er KZ-lejrene ikke længere i drift«, sagde Pirinçci til bifald fra de forsamlede islammodstandere.

Pirinçcis brandtale er stødt på bred fordømmelse i Tyskland. Ved at bringe nazisternes dødslejre i spil har han har stødt både venner og fjender fra sig. Selv om KZ-bemærkningen var ironisk og i første omgang rettede sig mod tyske politikere, overvejer den tyske statsadvokat at anklage Pirinçci for racisme.

Samtidig overvejer Tysklands Grønne, der i de senere år har høstet kritik for et manglende opgør med pædofile partimedlemmer i 1980erne, at lægge sag an mod Pirinçci, der i mandags betegnede De Grønne som et »børneknepper-parti«.

Pegida-stifter lægger afstand

56-årige Akif Pirinçci, der som barn kom til Vesttyskland med sine tyrkiske forældre, blev i slutningen af 1980erne en populær bestseller-forfatter med en række kriminalromaner med en kat i hovedrollen. I de seneste par år har han først og fremmest helliget sig en nådesløs kritik af islam og har udgivet flere bøger, hvor han i farverige vendinger advarer om muslimsk masseindvandring til Tyskland.

Rent privat har KZ-bemærkningen allerede nu kostet Pirinçci dyrt. Hans forlag, Random House, har efter mandagens tale valgt at droppe den succesfulde krimiforfatter. Også Pirinçcis internetudbyder har meddelt, at de ikke ønsker at lægge platform til den forkætrede forfatters hjemmeside.

Selv Pegida-stifteren Lutz Bachmann, der i Dresden måtte afbryde Pirinciffs langvarige tale efter stop-råb fra utålmodige tilhørerne, har undskyldt for krimiforfatterens svada.

Pirinçcis KZ-bemærkninger var »en graverende fejl«, lød det tirsdag i en facebook-statusopdatering fra Bachmann, der ellers ikke er kendt for at holde igen med bramfri udfald mod både muslimer og tyske politikere.