Folkene på DDR-ambassaden

Østtyskerne havde løbende fem agenter i sving i Danmark, vurderer ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DDRs ambassade på Svanemøllevej var sammen med handelskontoret i nabobygningen og den såkaldte trafikrepræsentation på Vesterbrogade det københavnske udgangspunkt for Østtysklands spionage mod Danmark.

Ambassaden havde ifølge udredningen »Danmark under Den kolde Krig« mellem 38 og 48 repræsentanter i København fra 1980 til 1986. Heraf skønnes mellem syv og ni medarbejdere at have haft efterretningsopgaver.

Det danske udenrigsministeriums fortegnelse »Corps Diplomatique« over østtyske diplomater 1987 viser dog kun et personale på ni, og lige så mange hustruer.

Den tyske forsker Helmut Müller-Enbergs fra Stasi-arkivet i Berlin har optalt i alt ti spioner mellem 1981 og 1989. Han regner med, at der på ethvert tidspunkt var i snit fem efterretningsfolk i gang i Danmark.

Seks østeuropæiske spioner er blevet taget på fersk gerning fra slutningen af 1950erne til Murens fald 1989. Blandt dem var Stasi-manden Jörg Meyer, der i Danmark optrådte som Rudolf Samiec - et navn, der stammede fra en afdød vesttysk sømand.

Meyer fik en dansk veninde ansat i Udenrigsministeriet til at udlevere fortrolige papirer, som blev fotograferet og sendt til Østberlin. Samiec blev afsløret 1978, tilbragte flere år i dansk fængsel og bor i dag i Sydtyskland.

Den vigtigste leverandør af NATO-informationer var ifølge Müller-Enbergs en agent med dæknavnet Lenz alias Morten Jung-Olsen.

Den danske EU-embedsmand blev anholdt 1999, men en spionsag mod ham måtte opgives på grund af få måneders overskridelse af forældelsesfristen. Mellem 1976 og 1988 forsynede Lenz den såkaldte afdeling XII i Stasi-hovedkvarteret med 50 informationer, siger Müller-Enbergs.