Folkene bag Kony-kampagne svarer på kritik

Invisible Children, der står bag kampagnen mod den ugandiske krigsforbryder Joseph Kony, har været udsat for massiv kritik. Nu tager organisationen til genmæle.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken er begyndt at hagle ned over instruktøren Jason Russell og organisationen Invisible Children, der står bag dokumentaren »Kony 2012« om krigsforbryderen Joseph Kony, der de seneste dage er blevet set af mere end 55 millioner på Youtube.

Overalt på internettet florerer kritiske indlæg og blogs om kampagnen »Kony 2012«, ligesom flere internationale nødhjælpsorganisationer har kritiseret kampagnen for at være forsimplet og misforstået.

Invisible Children er desuden blevet kritiseret for organisationens motiver, finansielle prioriteringer og tilhørsforhold.

Kritikken har nu fået Invisible Children til at tage til genmæle i et længere indlæg på organisationens hjemmeside, hvor den blandt andet afviser den kritik, der sætter organisationen i direkte forbindelse med den ugandiske regering og hær. Hæren beskyldes for at stå bag voldtægter og plyndringer i massevis.

- Vi forsvarer ikke nogen af de krænkelser af menneskerettighederne, der er begået af den ugandiske regering eller hær. Ingen af de donerede penge går til Ugandas regering eller andre regeringer. Men den eneste farbare og ordentlige måde at stoppe Kony og beskytte civile er at koordinere indsatsen med de regionale regeringer, skriver Invisible Children.

Organisationen er desuden blevet stærkt kritiseret for et foto, der er dukket op på internettet.

Billedet er taget i 2008 og viser grundlæggerne af organisationen side om side med bevæbnende soldater fra den sudanske befrielseshær, Sudan People’s Liberation Army. Hæren ønsker et frit Sydsudan og har i årevis kæmpet kampe mod Joseph Konys bevægelse, der er støttet økonomisk og militært af Nordsudan.

Ifølge kritikerne er billedet et bevis på, at organisationen er klar til at støtte militære aktioner mod Joseph Kony.

Men det afviser gruppen.

Jason Russell har på hjemmesiden bekræftet, at billedet stammer fra 2008, og at det er taget i forbindelse med de såkaldte Juba-fredsforhandlinger, der fandt sted på i DR-Congo på “neutral” grund mellem Joseph Konys oprørsgruppe og Ugandas regering. At den sudanske befrielseshær var tilstede, skyldes ifølge Jason Russell, at Sudan var mægler i konflikten.

Han beklager på hjemmesiden billedet og hævder, at det kun er taget »for sjov«, for at de kunne vise det til venner og familie.

- Vi var unge og blev fanget i momentet. Det var aldrig meningen, at det skulle afspejle organisationen, står der på hjemmesiden.

Invisible Childrens kampagne ventes at kulminere den 20. april, hvor organisationen opfordrer alle støtter til at klistre plakater og klistermærker op i alle byer for at gøre Joseph Konys ansigt »kendt.«

Alene i Danmark har over 10.000 personer via Facebook tilsluttet sig protesten »Cover the Night« den 20. april.