Folkelig skepsis mod østudvidelse

Det var glæde, lettelse og det historiske vingesus, der blæste ned gennem Centraleuropa i går. Men også de kritiske og skeptiske røster trådte i karakter - for nu gælder det folkeafstemningerne om EU-medlemskab. Så er regningen endelig gjort op | Dagen derpå | Verdenshistorie uden billeder | Hverdag for Mr. Europe | EU-udvidelse vil ikke ændre dansk EU-skepsis | Paven kaldes til hjælp for et polsk ja | Lettelse og skepsis blandt EU's nye borgere | Udlandskommentar | Roser til Fogh - men ingen eufori | Penge vil fosse ind i de nye medlemslande | Øjeblikket | Set og sagt på topmødet

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WARSZAWA/KØBENHAVN

Boblerne var knap gået af champagnen, før de EU-skeptiske bevægelser og den politiske opposition i de central- og østeuropæiske lande i går rykkede i stilling. Selv om aviserne ned gennem Centraleuropa langt overvejende havde de store, historiske overskrifter fremme, så kom også kritikerne langt frem på banen.

I løbet af næste år skal alle regeringerne have befolkningens accept af aftalen med EU gennem folkeafstemninger, og allerede i går blev kampagnerne indledt. Det nationalistiske polske dagblad Nasz Dziennik udkom med overskriften: »Millers kapitulation« med henvisning til premierminister Leszek Millers håndtering af forhandlingerne i København.

Og den gamle frontkæmper i Solidaritet, Lech Walesa, var også hurtigt ude med sine ætsende betragtninger: »Vi har betalt en høj pris i dag. Politik er et beskidt spil. De, der engang trak os mod Øst, trækker os nu mod Vest,« sagde han.

Gennem hele året er modstanden mod den polske regering og mod EU-optagelsen steget støt. Men lederen af det lille regeringsparti, Bondepartiet - som tidligere har truet med at trække sig ud af regeringen i protest mod optagelsesbetingelserne - var i går ganske positiv:

»Adgangsbetingelserne vil give gode muligheder for den polske landbrugssektor,« sagde Jaroslaw Kalinowski.

Efter i en årrække at have kæmpet med diplomaterne i Bruxelles er kampen nu rykket helt hjem i landenes egne politiske arenaer. Og det handler ikke blot om at få et flertal ved folkeafstemningerne - det handler samtidig om at få tilstrækkelig mange til at møde op ved urnerne, så afstemningerne overhovedet er gyldige:

»Det er et kildent spørgsmål, om folk overhovedet vil deltage i en folkeafstemning,« siger Jacek Kucharczyk fra den polske tænketank Institute of Public Affairs. Og Slovakiets præsident, Rudolf Schuster, er helt åben om sine bekymringer:

»Jeg frygter ikke et nej ved en kommende afstemning om EU-medlemskab, men jeg frygter, at stemmeprocenten bliver lav.«

I Ungarn er der ifølge meningsmålinger ikke den store risiko for et nej, men den benhårde opposition fra den tidligere regeringschef, Viktor Orban, kan godt skabe usikkerhed i de kommende måneders politiske debat.

Han slog i går fast, at polakkerne og tjekkerne havde fået bedre aftaler med hjem fra København og lancerede derfor et personligt angreb på sin efterfølger på posten, Vladimir Spidla:

»Vi satte gryden på komfuret, begyndte at lave mad og lod så måltidet brænde på,« sagde Viktor Orban.

Og netop konkurrencen mellem de tre frontløber-nationer - Polen, Tjekkiet og Ungarn - gik igen i reaktionerne i går. I alle tre lande var der røster, der kritiserede hjemlige ledere for at have fået for lidt i forhold til de to andre nationers ledere.

Den tjekkiske, politiske kommentator, Viliam Buchert, så dog igennem denne strid om penge og spurgte blot tørt: »Hvorfor slås med Bruxelles om nogle få euro, når der slet ikke er nogen diskussion om, hvorvidt Europa vil fjerne en del af vores suverænitet?«

Danmarks ambassadør i Tjekkiet, Jørgen Bøjer, fortæller, at aftalen alt i alt er blevet godt modtaget i Prag: »Det vigtigste er, at der har været tale om en reel forhandling og ikke om et take-it-or-leave-it-tilbud. Begge parter har et ejerskab, hvilket er afgørende for en god debat,« siger han.