Folkekirkens Nødhjælp i Gaza: Det er et folkemord

Der er akut behov for en våbenhvile i Gaza, siger Folkekirkens Nødhjælps indsatsleder i området, der kalder de seneste ugers israelske bombardementer for folkemord.

Pårørende til en palæstinensisk familie, der har mistet ni medlemmer i et israelsk luftangreb, sørger. Ifølge en palæstinensisk Folkekirkens Nødhjælp-medarbejder i Gaza er der ikke blot tale om krigsforbrydelser fra israelsk side, men om regulært folkemord. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAID KHATIB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Stop disse vanvittige kampe.«

Sådan lyder appellen fra Omar Almajdalawi, leder af Folkekirkens Nødhjælps indsats i Gaza, som siden 8. juli har dannet ramme om en blodig konflikt mellem Israel og Hamas. Og Israels hensigt med de vedvarende bombardementer er klar, mener han:

»Det er hinsides krigsforbrydelser. Det er folkemord.«

Sideløbende med arbejdet med at uddele mad til fordrevne palæstinensere, har Omar Almajdalawi fundet tid til at tale med Berlingske Nyhedsbureau. Gennem røret kan lyden af eksplosioner høres med få minutters mellemrum.

Senest er et hospital i det centrale Gaza blevet bombet. Granaten ramte intensivafdelingen og operationsstuerne, og fire personer meldes ifølge de palæstinensiske myndigheder omkommet.

»Hvordan kan man bombe et hospital? Hvordan kan man bevidst gå efter ambulancer og sårede, der er indlagt på hospitalerne? Hvordan kan man fordrive tusindvis af palæstinensere fra deres hjem? Dele af Gaza er døde zoner,« siger Omar Almajdalawi.

Søndag og mandag har Almajdalawi, der selv er palæstinenser, indsamlet og uddelt mad til over 17.000 børn og voksne. Madpakkerne, der blandt andet består af dåsebøffer og pulvermælk, bliver pakket i samarbejde med lokale købmænd.

Udover arbejdet med at bringe mad ud til befolkningen, forsøger Folkekirkens Nødhjælp at tilbyde social støtte som akut psykologhjælp. Men det er alt sammen lappeløsninger, der ikke gør hverdagen nemmere for indbyggerne i Gaza. Her er det kun en våbenhvile, der kan gøre forskellen, mener Omar Almajdalawi.

»Lige nu ved man ikke, om de rammer huset ved siden af dit eget om fem minutter. Eller om butikken bliver bombet, når man er nede for at købe mad til sine børn. Derfor er der brug for fred fra begge sider,« siger han og fastslår:

»Vi er glade for at være i live, men vi fortjener et værdigt liv, og mine børn fortjener at vokse op i et roligt miljø.«

Siden det israelske militær indledte en landoffensiv i Gaza, er antallet af døde på begge sider steget støt. Søndag blev 13 israelske soldater dræbt, mens 120 palæstinensere mistede livet. Ifølge en talsperson for den palæstinensiske redningstjeneste var mere end en tredjedel kvinder og børn.

Af de over 500 palæstinensere, der siden konflikten blussede op 8. juli, har måttet lade livet, anslår FN, at over 70 procent er civile.