Folkefesten for Trump blev hadefuld

De kunne ikke dy sig – nogle af Trumps støtter råbte ´Lock her up´ til Hillary Clinton, og på gaden var der heller ikke megen forsoning. Tværtimod blev indsættelsesfesten for Trump til tider ganske hadefuld.

Manden til højre er netop fået peberspray af politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAMES LAWLER DUGGAN

Forventningerne var helt i top, da portene ind til Kongressens område åbnede allerede ved fem-tiden fredag morgen. Det var dagen, hvor Donald Trump skulle indsættes som USA's 45. præsident, og flere tusinde mennesker myldrede ind igennem de svært bevogtede stålporte.

For de personer, der havde arbejdet hårdest for Donald Trump under den barske valgkamp, var der særlige områder med stole lige foran den tribune, hvor Trump aflagde ed som præsident. Det var dagen, der både fra start til slut var en af de mest modsætningsfyldte præsidentindsættelser i nyere tid. Det var en dag, der startede med forventninger, men som inden dagen var slut endte med endnu engang at bevise, at USA er splittet.

Berlingske sad sammen med Trump-folkene helt oppe foran. Mange af dem var unge. Men der var også en del midaldrende imellem. Flere af dem havde været fan af Trump siden birther-bevægelsens start – den bevægelse som stillede tvivl om, hvorvidt Barack Obama var født i USA.

Mange af dem meldte sig som frivillige til netop at arbejde for Trump allerede, da han besluttede sig for at stille op den 16. juni 2015, fordi han var en af dem, der aktivt støttede bevægelsen.

Manden, der sad ved siden af Berlingske foran Kongressen havde været med fra begyndelsen. Han var en af de ledende kræfter i bevægelsen i Los Angeles og mener stadig ikke, at Obama har været en legitim præsident, selv om Trump selv tog livet af konspirationsteorien ved kort før valget at indrømme, at Obama er født i USA. Manden fra Los Angeles mener stadig, at den nu afgående præsident Barack Obama ikke har en ren amerikansk fødselsattest.

»Hvorfor skulle det ellers vare i to år, før han præsenterede en fødselsattest,« sagde manden, der præsenterer sig som Miller og sælger tobak i Californien.

Hånende bemærkninger om Obama føg igennem luften. Og da tidspunktet nærmede sig, hvor ceremonien gik i gang, sydede og kogede folk. De rejste sig op, når republikanerne trådte ind på scenen. Med få undtagelser. Og da det var de tidligere præsidenters tur til at indtage pladserne, inden hovedpersonen Donald Trump ankom klokken 11.30, begyndte buh-råbene.

Den aldrende præsident Jimmy Carter blev mødt med buuh-råb fra publikum. Min nabo hviskede til mig, at han for mange af Trumps amerikansk-israelske støtter regnes for at være den største »forræder« nogensinde. »Han stod bag Camp David-aftalerne,« fortalte han og buher op mod scenen.

Værst gik det ud over det ligeledes tidligere præsidentpar, Bill og Hillary Clinton. Især Hillary Clinton, som trådte ind på scenen med sædvanlig selvsikkerhed og smilende gav hånd til politiske venner og fjender, fik folk op på stolene. Bag ved lød de første råb fra kampagnen »Lock Her Up« med henvisning til, at mange af Trumps folk mener, at hun hører hjemme i et fængsel på grund af email-sagen og for utallige andre sager. De råb døede dog hurtigt igen, da folk tyssede på dem.

»Ved du, at det er hende, der stod bag birther-bevægelsen?« sagde min nabo og genoptog en gammel myte om, at Hillary Clinton selv stillede spørgsmålstegn ved Barack Obamas fødselsattest under valgkampen i 2008, hvor hun som demokrat stillede op mod sin partikollega Obama og tabte.

Og det er en af de konspirationer, som har kørt rundt i større og mindre fora, selv om sandheden er, at det var en tilfældig demokratisk medarbejder i et lokalkontor i en af USA's mindste stater, der udbredte teorien. Det var ikke Clinton. Men pludselig er det så sandheden, og pressen har holdt sandheden skjult for befolkningen.Og da Obama-parret kom ind er der først tavshed, men så kom der buh-råb nede bagfra, som dog forstummede, fordi Trump-familien kom lige efter.

»Er hun ikke smuk?« sagde en anden ung kvinde til Berlingske, da Trumps datter, Ivanka Trump, trådte ind. Og hun er en smuk kvinde, ingen tvivl om det, og det er Trumps kone, Melania Trump, også – kvinden som får det hårdt, fordi hun skal leve op til den umådeligt populære Michelle Obama, hvis popularitetskurve de sidste måneder bare er røget til tops.

Men folk blev tavse, da Trump indledte sin tale med at rose Obama-familien for at have været generøse i overgangen mellem den gamle og den nye administration. Og da Trump vendte sig for at takke Barack og Michelle Obama, der sad lige bagved, kunne man mærke, at Trumps tilhængere blev tavse.

Udenfor var demonstrationerne så småt gået i gang. Smadrede vinduer, smadrede vejskilte og et stærkt bevæbnet politi, der forsøgte at isolere demonstranterne.

Efter indsættelsen mødte Berlingske demonstranterne og politiet på det berømte K Street, som i folkemunde også hedder Lobbyist-gaden, fordi det er her, at Washingtons 32.000 registrerede lobbyister som oftest bor.

Politiet var klædt i tungt udstyr og var klar både med skarpe våben, knipler, tåre- og peberspray. En række unge kvinder bar skilte med teksten »This Pussy Grabs Back« – en hentydning til Trumps »fortalelser« for mange år siden, hvor han under en bustur forud for et reality-show sagde, at når man er berømt, kan man tillade sig at rage på kvinderne. Andre bærer et billede af Hillary Clinton med skiltet »Hun er min præsident«. Andre igen protesterer mod de ting, Trump har sagt om muslimer, krigsveteraner og mexicanere. Og atter andre har konstrueret et nyt flag - en mellemting mellem det amerikanske og det russiske og antydede dermed en forbindelse mellem Trump og Rusland.

Da Berlingske mødte demonstranterne var der allerede væltet skraldespande og tændt ild til affaldet, og politiet gik i gang med at anholde op mod 100 af demonstranterne og forsøgte med en knibtangsmanøvre at isolere demonstranterne.

Men ikke kun på K Street var der konfrontationer mellem hårde, voldelige grupper af demonstranter og politiet.

Langs paraderuten fra Capitol Hill til Det Hvide Hus, hvortil man kun kunne komme til efter at have været gennem metaldetektorer og kropsvisitering, gik spændingerne flere gange så højt mellem helt almindelige borgere, tilhængere og modstandere af Trump, at det førte til talrige aggressive ordvekslinger.

De første timer, indtil Donald Trump og hans familie kom forbi i kortegen af limousiner, var der dog påfaldende få tilskuere langs ruten, og det var intet problem at få en ståplads ved første parket op ad stålhegnet, hvor betjente stod foran side om side for at beskytte præsidenten.

Selv fremmødet af republikanere var moderat. På flere strækninger langs paraderuten på Pennsylvania Avenue var det derimod modstandere med skilte med slagord mod Trump, der dominerede. »Trump Makes Russia Great Again,« stod der på nogle med henvisning til hans omfavnelse af den russiske præsident Vladimir Putin. »Ulovlig præsident« stod der på andre med henvisning til, at Hillary Clinton samlet set fik næsten tre millioner flere stemmer ved valget. »Kæmp tilbage« stod der på andre.

Først var stemningen afslappet, men der da var kommet lidt flere tilskuere, og paraden endelig begyndte, tog den hadefulde stemning til. Trump-modstandere gik konfrontatorisk op til forbipasserende Trump-støtter og hvislede »NOT MY PRESIDENT«. Andre gange var det tilhængere til Trump, der løb efter demokrater på gaden og overfusede dem.

En meget ophidset diskussion mellem to unge homoseksuelle, der stod med et skilt med teksten »Bøsser for Trump«, og en 51-årig lesbisk socialist, tiltrak sig stor opmærksomhed. Kvinden råbte sine budskaber ud, mens hun pegede på dem med sammenknebne fingre.

Først spurgte hun rasende, om de slet ikke havde forstået, at Donald Trump ville bekæmpe deres frihedsrettigheder som homoseksuelle. På samme måde som hun selv havde oplevet som ung i 1980erne under Ronald Reagan, hvor homoseksuelle som hende selv måtte leve »isoleret i skabet«. 

»Du dæmoniserer os,« sagde den ene af bøsserne.

»Nej, jeg dæmoniserer magten af den lorteplet, som repræsenterer alt det, der står på din hat,« svarede kvinden og pegede på hans røde kasket, hvor Trumps slogan »Make America Great Again« stod med hvid skrift.

Da limousinerne med USA's nye præsident og hans familie endelig rullede forbi, kæmpede tilhængere og modstandere for at overdøve hinanden.

»Trump, Trump, Trump,« råbte tilhængere, mens modstandere buhede.

Og på den måde sluttede indsættelsen af Donald Trump som USA's 45. præsident, som det begyndte. Med splittelse og ingen forsoning.

Kristian Mouritzen og Michael Bjerre er korrespondenter for Berlingske i USA.