»Folk dør på Krim - men for hvad?«

På Krim fortsætter ønsket om separation fra Ukraine blandt pro-russere, mens mindretallet af tartarer fortsat ønsker at være en del af det store land. I Kiev skaber det bekymring, rapporterer Berlingskes udsendte.

Indbyggerne i hovedstaden Kiev er bekymrede over udviklingen på Krim-halvøen i syd, hvor ønsket om separation fra Ukraine blandt pro-russere fortsætter. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KIEV: »Vi er én nation. Vi står sammen,« lyder det fra taleren fra scenen på Uafhængighedspladsen, hvor tusinder af ukrainere står samlet.

I mellemtiden er budskabet et andet på Krim-halvøen i det sydlige Ukraine. Her har en bevæbnet pro-russisk gruppe indtaget regeringsbygningen og parlamentet i byen Simferopol. De ønsker en folkeafstemning om selvstændighed. De ønsker ikke at være en del af Ukraine. Og i Rusland er militæret sat i beredskab til at gribe ind.

»Det er en katastrofe, jeg har bare lyst til at græde,« siger den 19-årige studerende Eva Viskrivetska, som står på Uafhængighedspladsen sammen med en veninde.

»Ukraine er et smukt land, men det her er forfærdeligt. Jeg er i chok. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige,« siger hun om situationen på Krim, hvor over halvdelen af befolkningen taler russisk.

Få meter derfra står 30-årige Eugeniy Borisenko, som kommer fra Dnipropetrovsk, der ligger ca. 450 km sydøst for Kiev. Eugeniy Borisenko er taget til hovedstaden et par dage for at se forandringerne byen med egne øjne. Også han er bekymret over situationen på Krim, som, han tror, skyldes, at mange på halvøen følger med i russiske meder, der udlægger virkeligheden forkert.

»Det er et problem, at mange på Krim følger med i russiske medier. De forstår ikke, hvad der virkelig sker her i Kiev, og det er derfor, de nu vil være en del af Rusland. Jeg boede i Rusland i fire år, og det er endnu mere korrupt end Ukraine. Folk på Krim, som følger med i russiske medier, forstår ikke, hvordan det virkelig er i Rusland. For hvis de gjorde det, ville de ikke ønske separatisme,« siger han. 

Han håber ikke, at Krim ender med at løsrive sig fra Ukraine.

»Det ville være et problem for Ukraine. For Krim ligger lige ud til havet, og det har Ukraine godt af.«

Det er ikke kun på Uafhængighedspladsen, at nyhederne fra Krim vækker bekymring.

»Det er virkelig trist, men på Krim har de vist aldrig rigtig følt sig ukrainske. Det mest utrolige er, at de vifter med russiske flag, når de demonstrerer,« siger 25-årige Anya Bazilo, som sidder og drikker kaffe i nærheden af Sankt Sofia-kirken i Kiev.

»Det ville være virkelig langt ude at separere nu. For mig at se er Krim en del af Ukraine, og jeg kan ikke forestille mig, at skulle bruge et pas for at komme til Krim.«

På Krim er et mindretal af tartarer uenige med de russisk-venlige i ønsket om separation. Konflikten bekymrer også Anya Bazilo. Den har resulteret i dødsfald og adskillige sårede på Krim-halvøen.

»Det er også et problem, fordi tartarerne ikke vil smutte. De vil være en del af Ukraine. Så jeg håber virkelig ikke, at pro-russerne vil fortsætte med ønsket om separation. Jeg håber, at de vil blive ved med at være en del af vores store land.«

Hvad tror du, konsekvensen vil være, hvis Krim løsriver sig?

»Jeg ved det ikke. Jeg kan slet ikke forestille mig det. Det er så surrealistisk. Men alt det, der sker i vores land lige nu, er så surrealistisk i forvejen. Men jeg er selvfølgelig bekymret. For det her har ofre. Folk døde her i Kiev for et nyt system Og folk dør på Krim - men for hvad?«