Fogh: ”Vi må ikke gå på kompromis med vores principper”

Selv om NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er skarp kritiker af Ruslands fremfærd i Georgien, er han alligevel klar til at samarbejde dybt med russerne om fælles missilskjold.

Foto: THIERRY ROGE

LISSABON

Rusland er et land, der ofte påkalder sig kritik fra omverdenen. Ikke mindst på grund af krigen mod Georgien, som Rusland aldrig helt har fået sig viklet ud af. Alligevel skal vi – hvis det står til NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen - forene os om et missilskjold og et tæt samarbejde om at bringe krigen i Afghanistan til ende sammen med russerne.

På papiret ligner det et storudsalg af principper. Men det er det ikke, understreger Anders Fogh Rasmussen.

”Vi må ikke gå på kompromis med vores principper,” siger han.

På NATOs Lissabon-topmøde, der begynder i dag, begynder processen, der skal binde Rusland tættere til NATO og Vesten. Hvis det ellers lykkes NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at skabe enighed på Lissabon-topmødet, der begynder i dag, så er perspektivet, at borgere på den nordlige halvkugle – fra Vancouver til Vladivostok – kan blive beskyttet af et missilskjold drevet i fællesskab mellem USA, NATO og Rusland.

”Der er nogle overordnede strategiske interesser, som gør, at vi er nødt til at udvikle et praktisk samarbejde mede Rusland, hvor vi har fælles interesser,” siger Anders Fogh Rasmussen i et interview med Berlingske Tidende.

Førende eksperter i sikkerhedspolitik understreger, at Vesten lige nu har brug for Rusland til at løse specifike problemer, og at det senere kan udvikle sig til mere permanente og stærke relationer.

Forholdet til Rusland har ellers været lagt i dybfryseren af NATO efter at Rusland invaderede Georgien i 2008. Siden har Rusland på en række punkter forbedret sig på en række punkter. Men Constanze Stelzenmüller fra den sikkerhedspolitiske tænketank German Marshall Fund anerkendte tidligere i denne uger over for Berlingske Tidende, at Rusland stadig står meget langt fra vestlige principper for, hvordan et land bør drives.

”Et fælles missilforsvar kræver meget stor tillid. Problemet er, at tilliden til Rusland sank til et lavpunkt med Ruslands invasion af Georgien I 2008. Tilliden er ikke genopbygget. Bl.a. fordi Rusland fortsat har styrker på Georgisk jord. Det er et klart brud på international lov,” sagde hun.

Anders Fogh Rasmussen erkender, at der er problemer i Rusland, som NATO eller Vesten ikke kan sidde overhørige, selv om alliancen tager fat på et samarbejde med russerne.

”Vi må ikke glemme, at der er uenighed. Og når det gælder Georgien, må vi fortsat insistere på fuld respekt for Georgiens suverænitet. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at russiske tropper fortsat står i Abkasienog Sydossetien. Men den dialog må vi fortsætte og finde en løsningsmodel for. Samtidig med at vi i et andet spor udvikler et samarbejder,” siger han.

NATO kunne også vælge at fastholde den stramme linie på alle punkter over for Rusland. Men det ville ifølge generalsekretæren være at forpasse en chance for at gøre verden til et bedre sted.

”Jeg tror på, at chancen for at løse den slags konflikter fredeligt forbedres, hvis vi sammen arbejder på at forbedre vores fælles sikkerhed i Europa,” siger Anders Fogh Rasmussen til Berlingske Tidende.