Fogh: Værste trussel mod Europa siden den kolde krig

Rusland har på få uger skabt den alvorligste trussel mod Europas sikkerhed siden Den Kolde Krig, lyder det fra NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, der advarer Rusland om stigende international isolation.

NATOs danske generalsekretær Anders Fogh Rasmussen talte onsdag under et arrangement på Georgetown University i Washington D.C. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: »Den alvorligste trussel mod Europas sikkerhed siden slutningen af Den Kolde Krig.«

Det var ordene, som NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, onsdag brugte om Ruslands annektering af Krimhalvøen.

»Dette er et wake-up call for det euro-atlantiske fællesskab, for NATO, og for alle dem, der går ind for et helt Europa i fred og fordragelighed,« sagde Anders Fogh Rasmussen ifølge en forberedt tale, som nyhedsbureauet AFP har haft adgang til.

NATOs generalsekretær slog fast, at der har været kriser på Balkan i 90erne og i Georgien i 2008, men at det denne gang er mere alvorligt på grund af »omfanget af Ruslands handlinger«.

Fogh Rasmussen, der onsdag var til møde i Washington, afviste Ruslands handlinger som »militær aggression, som overtræder Ukraines suverænitet«.

»Ethvert forsøg på at retfærdiggøre annekteringen af Krim gennem en såkaldt folkeafstemning afholdt med et gevær for panden er ulovligt og illegitimt,« sagde Fogh.

Han krævede, at Moskva indstiller alle militære aktiviteter mod Ukraine og søger en »fredelig dialog« med den ukrainske regering.

I modsat fald står Rusland over for stigende international isolation, slog Fogh Rasmussen fast.

I en anden tale på Georgetown Universitet sagde Fogh Rasmussen, at Rusland var i gang med at »gentegne europakortet«.

»Vi har set Rusland rive den internationale regelbog i stykker, forsøge at gentegne europakortet og i løbet af få uger at skabe den mest alvorlige sikkerhedskrise siden slutningen af Den Kolde krig,« sagde Fogh Rasmussen ifølge Reuters.

»Den slags opførsel er imod internationale normer og hører intet sted hjemme i det 21. århundrede,« sagde NATO-generalsekretæren og forsikrede, at NATO-alliancen står sammen med Ukraine.

»Vi støtter Ukraines suverænitet og territoriale integritet,« sagde Fogh Rasmussen.