Fogh satser på møde med Barack Obama

Danske embedsmænd presser på for et hurtigt møde mellem statsminister Anders Fogh Rasmussen og Barack Obama. Efter det tætte forhold til Bush har Fogh brug for at vise, at han også kan sikre Danmarks interesser med Obama.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk diplomati arbejder intenst på at sikre, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) så hurtigt som overhovedet muligt får et personligt møde med USAs kommende præsident Barack Obama, erfarer Berlingske Tidende.

Ifølge avisens kilder i Stats- og Udenrigsministeriet trækkes der i alle tænkelige tråde for at få sat et møde i stand for at understrege, at den danske statsminister, som har haft et historisk tæt forhold til den afgående republikanske præsident, George W. Bush, også kan etablere et tæt samarbejde med den kommende demokratiske leder.

»Fogh skal hurtigt møde Obama for at vise, at statsministeren ikke har belastet danske interesser fremover på grund af sit unikke forhold til Bush. Hvis Fogh får svært ved at få et hurtigt møde, vil det både belaste statsministerens pondus op til klimatopmødet og naturligvis svække ham i en dansk indenrigspolitisk virkelighed,« forklarer en topdiplomat.

Ruinerne efter Bush
Statsministeren kan ikke vente til efteråret, hvor der er gode chancer for, at Obama kommer til København to gange – første gang i forbindelse med den olympiske komites kongres i oktober, hvor Chicago, præsidentens hjemby, er blandt favoritterne til at opnå OL-værtskabet i 2016, og anden gang ved FN-klimatopmødet i december. Det personlige møde skal helst i stand i løbet af få måneder.

Når Barack Obama tirsdag overtager præsidentposten, sker det i udstrakt grad på ruinerne af otte år med Foghs nære ven, George W. Bush. To uafsluttede og udmattende krige i Irak og Afghanistan, som har svækket USAs anseelse og moralske lederskab, samt og en økonomisk krise af historiske dimensioner, har bragt Bush helt ned i sølet. Under en fjerdedel af amerikanerne synes i dag om Bush. Omvendt med Obama, som bakkes op af næsten otte ud af ti, inden han overtager magten.

Fogh har haft et usædvanlig nært forhold til Bush – som statsminister for et lille land har han haft tæt adgang til verdens mægtigste mand og holdt adskillige lange møder med ham i Det Hvide Hus, i Camp David, hjemme hos Bush i Texas og på Marienborg i Danmark. For Fogh er det selvklart nu afgørende at vise, fortæller kilder, at det tætte forhold til USAs præsident ikke udelukkende er sikret på grund af politisk enighed og personlig god kemi. Et hurtigt møde vil bevise, at Foghs position som en stærk transatlantisk politiker er intakt.

Statsministeren har allerede talt med Obama – i telefonen den 3. december, hvor Fogh netop understregede, at han ser frem til at »fortsætte det gode dansk-amerikanske forhold«, og at han »udtrykte forventning om et tæt samarbejde med Barack Obama«. Det opkald hjalp Fogh, men et personligt møde, hvor kort det end måtte være, forklarer diplomatiske kilder, er langt mere værd.

Hård konkurrence
Konkurrencen om at møde Obama – ikke bare verdens mægtigste mand fra på tirsdag, men måske også verdens mest populære leder – er naturligvis benhård. Mange stats- og regeringschefer står selvsagt foran Fogh, men med en central placering i både Afghanistan og ikke mindst klimadiskussionerne vurderes den danske statsministers muligheder alligevel som gode hos diplomatiske kilder i Washington.

En anden dansker, nemlig forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), får i øvrigt muligheden for at møde Obama allerede tirsdag, idet han sammen med sin hustru, det radikale folketingsmedlem Lone Dybkjær, er inviteret til selve indsættelsesceremonien i Washington af Obama. En invitation, som har fået danske embedsmænd endnu mere i alarmberedskab for at sikre Fogh det afgørende møde.