Fogh om IS: »Vi er nødt til at rykke ondet op ved roden«

Vesten bør være mere aktive i kampen mod IS. Både med flere luftangreb og med støtte til landtropper, mener Danmarks tidligere statsminister og NATO-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.

NATO Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gårsdagens terrorangreb i Paris, der har kostet flere end 120 mennesker livet og såret flere hundrede, understreger, at der er behov for en meget mere markant indsats i kampen mod Islamisk Stat.

Sådan siger den tidligere danske statsminister og NATO-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, efter at Islamisk Stat i en officiel meddelelse har taget ansvaret for angrebet.

»Der er brug for forstærket indsats imod Islamisk Stat. Det har der været et stykke tid. Vi er nødt til at rykke ondet op ved roden,« siger Anders Fogh Rasmussen til TV 2 News og fortsætter med, hvilke konsekvenser fredagens terrorangreb vil have i kampen mod terrororganisationen:

»Umiddelbart må det føre til flere luftangreb. Men det har længe været min opfattelse, at luftoperationen ikke er nok. Man er nødt til at støtte landtropperne mod IS. Vesten bør være mere aktiv i at støtte kurdere og andre, der på jorden bekæmper Islamisk Stat. Ellers får man ikke bugt med dem.«

Anders Fogh Rasmussen understreger dog, at han ikke mener, der bør indsættes vestlige landtropper til at bekæmpe Islamisk Stat, sådan som ellers de konservatives Naser Khader i dag har været ude og anbefale.

»Jeg tror ikke, det er en god ide at sende vestlige tropper ind mod Islamisk Stat. Det bør være nogen fra regionen, lande fra regionen og sikkerhedsstyrker fra regionen. Men vi skal hjælpe dem,« siger Anders Fogh Rasmussen.

 

Forventer »ret kontant svar« fra franskmændene

 

Gårsdagens terrorangreb blev indledt omkring klokken 21.20.

I alt blev seks forskellige steder i Paris i løbet af aftenen udsat for angreb.

Gerningsmænd angreb både en sushi-restaurant, en bar, et spillested og og landets nationalstadion, hvor Frankrig spillede fodboldlandskamp mod Tyskland, og hvor den franske præsident François Hollande selv opholdt sig.

Gerningsmændene brugte automatpistoler og bar desuden selvmordsbælter, som flere af dem ifølge meldingerne udløste, da franske sikkerhedsstyrker stormede spillestedet Le Bataclan, hvor gerningsmændene havde taget gidsler, som de var begyndt at henrette.

I dag har François Hollande kaldt angrebet for en »krigshandling«, og ifølge Anders Fogh Rasmussen skal man forvente et »ret kontant svar« fra fransk side i den kommende tid.

»Men jeg tror, Frankrig vil tage sagen i egen hånd, måske i samarbejde med USA,« siger Anders Fogh Rasmussen, der ikke tror, franskmændene vil bede NATO om hjælp.

Også Hollands premierminister, Mark Rutte, erklærer krig mod Islamisk Stat. »IS er vores fjende. Vi er i krig mod IS«, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Fogh: Vesten har svigtet i Syrien

 

Gerningsmændenes identitet er endnu ikke fastslået, men Islamisk Stat har altså taget skylden for angrebene.

Men politiet i Paris har i dag ifølge flere medier meddelt, at man har fundet et syrisk pas på en af gerningsmændene – en af dem, der sprængte sig selv i luften ved Paris’ fodboldstadion Stade de France. Der er dog ingen meldinger om, hvorvidt passet tilhører gerningsmanden.

Tidligere på dagen sagde justitsminister Søren Pind, at han opfatter Syrien som et »enormt sår«, der har afstedkommet terror.

»Vi betaler nu en høj pris for den passivitet, som Vesten har udøvet i Syrien. Det er forfærdeligt, og det gør mig ondt at se, hvor hårdt franskmændene er blevet ramt i denne her sammenhæng, « sagde han blandt andet til DR Nyheder.

Og den udlægning er Anders Fogh Rasmussen helt enig i. Vesten har »svigtet« i Syrien, siger han til TV 2 News. Der er nu brug for en ny strategi i Syrien, siger han.

»Det vakuum, der er opstået er blevet udfyldt af præsident Putin og Rusland, og det har gjort det hele endnu værre. Det er en suppedas, som det er svært at komme ud af. Der er behov for ny strategi. Både militært og politisk. Militært bør vi have en forstærket indsats mod Islamisk Stat. Det at få udryddet IS er den første forudsætning for at få stoppet myrderierne i Syrien,« siger han.