Fogh: NATO ude af Afghanistan i 2014

NATOs generalsekretær øjner en afslutning af kampoperationen i Afghanistan i 2014. Det er blot et af punkterne på topmødet, hvor en ny start med Rusland er dagsordenens vandmærke.

BRUXELLES: Senest nytårsaften 2014 vil NATO ifølge generalsekretær Anders Fogh Rasmussen have afsluttet kampopgaven i Afghanistan.

»Vi er ude den dag, afghanerne selv kan klare opgaven. Vi begynder i 2011 en proces, hvor vi distrikt for distrikt overdrager ansvaret til afghanerne. Vi vil arbejde efter, at den proces er afsluttet med udgangen af 2014. Det er målet,« siger Anders Fogh Rasmussen i et interview med Berlingske Tidende.

Fogh understreger, at NATO ikke vil slippe en provins blot et minut før, afghanske sikkerhedsstyrker sikrer reel fred og sikkerhed. Generalsekretæren betegner opbygningen af de afghanske sikkerhedsstyrker som en succes med 250.000 mand under våben og planer om at nå over 300.000 mand med udgangen af næste år.

»I en række vigtige militære operationer har over halvdelen af deltagende soldater været afghanere. Derfor anser jeg tidsplanen for at være realistisk. Og det er et godt mål at arbejde efter.«

Men NATO kan risikere at hænge fast i Afghanistan efter 2014?

»Hvis vi i 2014 konstaterer, at afghanerne ikke kan tage fuldt ansvar over alt, må vi forlænge kampopgaverne til efter det tidspunkt. Det vil være utilgiveligt at forlade opgaven for tidligt og lade Taleban gøre Afghanistan til en terroristrede. Men jeg tror på, at det er realistisk at opfylde målet om udgangen af 2014,« siger Anders Fogh Rasmussen.

NATO har brug for hjælp i Afghanistan, og her er Rusland en vigtig brik, understreger Fogh, der lige efter interviewet med Berlingske Tidende satte sig i flyet til Lissabon, hvor han i de kommende dage leder NATO-topmødet.

NATO-Rusland-samarbejdet om Afghanistan er tredelt og handler om transport, narkobekæmpelse og helikoptere til afghanerne.

»Ruslands engagement i vores operation skal styrkes. Ikke med tropper. Det ønsker russerne ikke, og det ønsker afghanerne ikke,« siger Fogh.

Transit gennem Rusland

Derimod skal en ny aftale om NATOs transitrute for godstog gennem Rusland til den afghanske front sikre, at togene ikke længere skal køre tomme retur. NATO håber også at smede en aftale med russerne om fælles kamp mod de store mængder narko, der flyder ind i Rusland fra Afghanistan; et punkt Rusland er meget opsat på at samarbejde om at løse. På topmødet håber generalsekretæren også at opnå enighed om en fond, der kan sikre afghanerne træning af helikopterpiloter samt reservedele.

»Det er tre stærke punkter,« siger Anders Fogh Rasmussen, der i øvrigt påpeger, at NATO og Rusland på topmødet skal enes om fælles indsats mod terrorister og pirater.

Hvor konkret skal resultatet af topmødet være?

»Det skal være meget konkret, og det bliver meget konkret,« siger Anders Fogh Rasmussen, der selv betegner topmødets hovedpunkt, NATOs oplæg til samarbejde om missilforsvar med Rusland, som »den store historie«.

»Her forventer jeg, at vi bliver enige om en fælles trusselsvurdering. Hvis man vil lave et forsvar i fællesskab, er det jo en fordel at være enige om truslen.«

NATO og Rusland samarbejdede tidligere om beskyttelse af udsendte soldater mod missiler. Men så invaderede Rusland Georgien, og så røg NATO-Rusland-relationerne i dybfryseren. Nu skal det samarbejde genoptages og så i øvrigt udvides markant. På topmødet håber Anders Fogh Rasmussen russisk håndslag på at undersøge mulighederne for, at NATOs, USAs og Ruslands missilforsvar kan danne et fælles system, der skal beskytte borgerne på hele den nordlige halvkugle mod missiler.

»Jeg håber, at vi i løbet af de første måneder af 2011 kan kortlægge, hvordan et sådant fælles missilforsvar vil kunne se ud,« siger han.