Fogh: NATO skal oprette »spydspids« mod Rusland

NATO vil opruste sit beredskab som svar på den nye sikkerhedssituation i især Østeuropa, siger generalsekretær Anders Fogh Rasmussen forud for torsdagens NATO-topmøde i Wales.

Foto: OLIVIER HOSLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NATO: Når NATOs topmøde begynder torsdag, bliver en af opgaverne for medlemslandene at nå til enighed om en handlingsplan for at opruste forsvarsalliancens beredskab mod blandt andet Ruslands fremfærd i Ukraine.

Alle 28 NATO-lande vil blive bedt om at deltage med tropper eller materiel, siger NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.

»Topmødet kommer til at finde sted i en forandret verden. Og vi kommer til at se på udfordringerne i den verden, så jeg forventer at det bliver et afgørende møde i NATOs historie,« siger han på et pressemøde mandag.

På topmødet skal landene blive enige om en udvidelse af forsvarsalliancens beredskab med det, generalsekretæren kalder en »spydspids«, der er klar til at rykke ud med kun få dages varsel.

»Vi skal enes om en køreplan som svar på Ruslands aggressive opførsel, men som skal kunne bruges til alle sikkerhedstrusler,« siger den afgående generalsekretær.

»Spydspidsen« skal bestå af flere tusind soldater, og ansvaret skal skifte mellem NATO-landene i en rotationsordning. Dermed sikrer den, at vi har de rigtige tropper og det rigtige udstyr på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, siger Anders Fogh Rasmussen, der også håber, at der vil komme til at være et »mere synligt NATO« i øst.

Samtidig gentager han også ønsket om, at NATO-landene øger deres forsvarsbudgetter.

»Farerne og truslerne er mere nærværende og synlige. Og vi vil gøre, hvad der skal til for at beskytte vores allierede,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Præcis hvor mange tropper og materiel, der skal leveres fra hvilke NATO-lande til det øgede beredskab, bliver først klart efter topmødet.

»Alle 28 allierede deltager i det nuværende beredskab. NATO er en kollektiv alliance, hvor alle 28 lande deltager,« siger Anders Fogh Rasmussen.