Fogh: Jeg tror ikke, at Kreml er så overrasket

Det kommer nok ikke bag på Rusland, at tidligere NATO-generalsekretær og statsminister Anders Fogh Rasmussen nu skal rådgive Ukraines præsident. Det mener Fogh i hvert fald selv.

Welcome to Ukraine, Mr. Rasmussen: Præsident Petro Poroshenko får tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen som rådgiver.  Arkivfoto:Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som Danmarks statsminister og siden som generalsekretær i NATO blev Anders Fogh Rasmussen konfronteret med mange svære udfordringer. Men den opgave, han nu påtager sig som rådgiver for Ukraines præsident, Petro Porosjenko, hører alligevel til i den tunge ende.

Ukraine er både udfordret af en åben konflikt med naboen Rusland og indenrigspolitisk af en kriseramt økonomi, udbredt korruption og manglende vilje/evne til at gennemføre reformer, der er aftalt med EU.

Nyheden om Fogh Rasmussens nye job kom ud fredag aften, og lørdag var han klar til at uddybe, hvad hans opgave går ud på:

»Jeg skal først og fremmest rådgive den ukrainske præsident, og som det ser ud lige nu, er der tre hovedområder, som vil have prioritet. For det første er der sikkerhedssituationen i det sydøstlige Ukraine, herunder fuld implementering af Minsk-aftalen,« siger Fogh om den våbenhvileaftale, der blev indgået for det krigsramte område i Ukraine i februar 2015.

»For det andet er det vigtigt, at ukrainerne får gennemført de nødvendige reformer, ikke mindst en fast indsats mod korruptionen i landet. Og endelig for det tredje er det vigtigt, at båndet mellem Ukraine og EU bliver endnu stærkere,« siger han.

Der er eksperter, der mener, at din ansættelse som rådgiver er et ukrainsk forsøg på at tale landets aktie op forud for NATO-topmødet i Polen i juli?

»Ja, sådan kan man selvfølgelig godt se det. Jeg ønsker jo selvfølgelig, at Ukraine får den bedst mulige og mest positive behandling på NATO-topmødet. Men min indsats er jo bredere end blot NATO. Det handler jo også om Ukraines forhold til EU,« siger Fogh Rasmussen, der siden han forlod posten som NATO-chef har haft sin egen rådgivningsvirksomhed, Rasmussen Global.

Det pragmatiske forhold til Rusland

Ifølge Fogh vil han samtidig kunne fungere som en slags kurer mellem EU-regeringerne og den ukrainske regering.

»På den ene side kan jeg i de vestlige hovedstæder markedsføre de ukrainske synspunkter, men på den anden side også tage budskaber med tilbage til præsidenten fra de vestlige hovedstæder,« siger han.

Din ansættelse som rådgiver vil ifølge nogle kommentarer blive taget ilde op i Rusland, der vil se det som en ukrainsk optrapning af konflikten med Moskva. Hvad siger du?

»Det tror jeg ikke. Jeg tror ikke, at russerne er overraskede, når det kommer til stykket. Jeg har jo hele vejen igennem – både som statsminister i Danmark og som NATOs generalsekretær – arbejdet for, at Ukraine skulle have den bedst mulige behandling både i NATO og i EU, så i det lys tror jeg såmænd ikke, at Kreml er så overraskede.«

»Jeg har faktisk altid haft et meget pragmatisk forhold til Rusland. Da jeg tiltrådte som NATOs generalsekretær i august 2009, gjorde jeg det til en af mine prioriteter at NATO skulle udvikle et strategisk partnerskab med Rusland.«

»Det lykkedes også at få samarbejdet i gang på en række områder, og det var først, da russerne angreb Ukraine og tog Krim i 2014, at jeg var nødt til at revidere min opfattelse af Rusland. Jeg mener dog stadigvæk, at det både er i Ruslands og Vestens interesse, at vi samarbejder, men selvfølgelig skal vi ikke være naive, og hvis russerne ikke vil, så må vi jo tage bestik af det, og derfor støttede jeg også som NATOs generalsektretær en meget kraftig indsats for at beskytte NATOs egne medlemmer mod en lignede aggression.«

Hvordan er ansættelsen – er du hyret, indtil opgaven er løst?

»Nej, det ved jeg ikke, for det kan jo vare mange år. Men i princippet varer aftalen i præsident Porosjenkos embedsperiode, men den skal fornyes hvert år. Så om et år gør vi status, og så ser vi, om og hvordan aftalen skal fortsætte.«

Og hvornår tiltræder du som rådgiver?

»Formelt set 1. juni, men reelt er jeg sådan set startet,« siger Anders Fogh Rasmussen.