Fogh hæver stemmen over for Rusland

Hvis oplysningen om, at prorussiske separatister får kampvogne fra Rusland, er det en alvorlig optrapning af konflikten i det østlige Ukraine, siger NATOs generalsekretær.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Anders Fogh Rasmussen, NATOs generalsekretær, advarer fredag endnu engang russerne mod at optrappe konflikten i det østlige Ukraine.

Meldingen kommer, efter der torsdag var rapporter om op til flere kampvogne på ukrainsk jord - ikke langt fra den russiske grænse.

»Jeg er bekymret over rapporter om, at prorussiske separatister tilegner sig tunge våben fra Rusland - heriblandt russiske kampvogne. Hvis disse rapporter bekræftes, er det en alvorlig optrapning af krisen i det østlige Ukraine,« siger Anders Fogh Rasmussen i en skriftlig kommentar.

Ifølge flere internationale medier skulle mindst to af kampvognene være set på gader i Donetsk, hvor der tidligere har været hårde kampe mellem de prorussiske separatister og ukrainske regeringstropper.

Den ukrainske indenrigsminister, Arsen Avakov, påstod torsdag, at en kolonne af pansrede køretøjer - kontrolleret af de prorussiske separatister - var ankommet fra Rusland til Ukraine natten til torsdag, og at der havde været kampe mellem dem og de ukrainske regeringstropper i løbet af torsdag.

Arsen Avakov fortalte samtidig journalister i Kiev, at tre kampvogne var en del af kolonnen. Den ukrainske regering mistænker Rusland for at stå bag oprustningen, og ifølge en talsmand for den nyvalgte præsident, Petro Porosjenko, skulle den ukrainske præsident have haft telefonisk kontakt med den russiske præsident, Vladimir Putin, hvor Petro Porosjenko skulle have kaldt tilstedeværelsen af kampvognene for »uacceptabel«.

Anders Fogh Rasmussen opfordrer Rusland til at gøre en indsats for at dæmpe konflikten.

»Jeg opfordrer Rusland til at trække sine militære styrker tilbage fra den ukrainske grænse, stoppe strømmen af våben og soldater over grænsen og bruge sin magt til at få separatisterne til at lægge våbnene og stoppe volden«.