Fogh får NATO-toppost

Anders Fogh Rasmussen er netop præsenteret som NATOs næste generalsekretær. Dermed er vejen banet for Lars Løkke Rasmussen som ny dansk statsminister.

AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en lang svær proces kunne statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) klokken 15.21 træde frem på NATOs topmøde som alliancens kommende generalsekretær.

Ved en kort ceremoni præsenterede den afgående generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer den danske statsminister som sin efterfølger fra juli.

”Jeg er dybt beæret,” sagde Anders Fogh Rasmussen.

”Jeg vil gøre det bedste for at leve op til den tillid, man har vist mig.”

Han var ikke kun stolt over at være den første dansker på posten. Men også over at skulle overtage ledelsen for ”den mest succesfyldte fredsalliance, verden har set.”

Tidligere på dagen så det sort ud for Foghs chancer. Men de europæiske NATO-lande gav ikke op i deres støtte til Fogh. Og mødets værter den tyske forbundskansler Angela Merkel og den franske præsident Nicolas Sarkozy, der hele tiden har været Foghs mest trofaste støtter, forsøgte sig med en ny runde for at overtale Tyrkiet til at opgive sin blokade af Fogh Rasmussen.

Samtidig har den italienske premierminister Silvio Berlusconi, som har tætte forbndelser til tyrkisk politiks top, også lagt pres på den tyrkiske regeringschef Recep Tayyip Erdogan i en telefonsamtale.

NATO-posten er den højeste internationale, som nogen dansk politiker nogensinde har besat.