Fogh - Europas smukke prins

Statsminister Anders Fogh Rasmussen er i dag på forsiden af Bruxelles-magasinet ’European Voice’. Bladet kalder statsministeren "Europas smukke prins" og spår ham en reel chance for at blive EU’s første præsident.

Foto: Udsnit fra www.europeanvoice.com

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen er godt i gang med at fjerne Danmarks image som et skeptisk medlem af EU, og det giver ham en reel mulighed for at blive EU’s første præsident.

Det skriver EU-insider-ugebladet "European Voice" i sin seneste udgave, der er kommet på gaden i dag.

I en analyse med overskriften Danmarks smukke prins af Europa? skriver bladet, at Fogh Rasmussen kan blive Europas første præsident, hvis Storbritanniens Tony Blair og Luxembourgs premierminister, Jean-Claude Juncker, løber ind i veto’er, hvilket langt fra er usandsynligt.

European Voice skriver, at Anders Fogh Rasmussen er på nippet til at fjerne de danske forbehold og dermed at fjerne Danmarks image som et ’euroskeptisk’ medlem af Unionen.

»Hvis han får held med det, vil det på markant vis styrke hans muligheder for at blive formand for Ministerrådet,« hedder det i artiklen, som samtidig opregner argumenter til fordel for Anders Fogh Rasmussens – fortsat uofficielle – kandidatur til topposten:

    • Sikkerhedspolitik. Fogh og Danmark er entusiastiske deltagere i NATO med mange tropper i Afghanistan. Forsvarsforbeholdet står til at falde bort, og sikkerhedspolitik bliver en vigtig opgave for den nye EU-præsident.


    • EU-formandskabet 2002. Fogh viste sig som en kompetent ’fixer’, da han skaffede finansiering til den historiske EU-udvidelse i 2004, og da han fik Polen ombord.


    • Klima. Danmark har stor troværdighed i kraft af vindmølleindustriens succes. Danmark er vært for klima-topmødet i december 2009.

Den tavse kandidat
European Voice, der på sin forside også kalder Fogh ”Den tavse kandidat”, bemærker, at fjernelsen af forbeholdet mod euroen bliver Fogh Rasmussens største udfordring, og at folkeafstemningen i 2000 imod al forventning endte med et nej.

Politisk set kan det blive en fordel for Fogh Rasmussen, at han tilhører den liberale familie i Europa.

Dermed vil der, skriver European Voice, kunne skabes den nødvendige balance, hvis den konservative portugiser José Manuel Barroso fortsætter som Kommissionsformand og posten som EU’s udenrigsminister går til en socialist - måske Frankrigs Bernard Kouchner, der trods sin partifarve er den konservative Nicolas Sarkozys udenrigsminister.

Bladets henvisninger til Fogh Rasmussens udseende bunder i de snart velkendte udtalelser fra Italiens Silvio Berlusconi, som netop har genvundet pladsen blandt EU’s stats- og regeringschefer, som skal udpege den nye EU-præsident.
Berlusconi kaldte for år tilbage Fogh for "Europas smukkeste premierminister".