Fogh: Et topmøde kunne være en god ide

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen bekræfter, at et NATO-topmøde til sommer kan være under opsejling

På et topmøde til sommer - måske i midten af juni - kan NATOs stats- og regeringschefer få chancen for at bevise, om de er klar til at integrere deres forsvar endnu dybere, end de hidtil har ønsket. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC VIDAL

På overfladen vil det være en markering af overdragelsen af det fulde ansvar for Afghanistans sikkerhed til afghanerne selv. Nedenunder lurer konflikter, som kun NATO-landenes topchefer kan løse.

På et topmøde til sommer - måske i midten af juni - kan NATOs stats- og regeringschefer få chancen for at bevise, om de er klar til at integrere deres forsvar endnu dybere, end de hidtil har ønsket. De lavede en aftale om det på NATO-topmødet i Chicago sidste år, men processen mangler tempo og handling.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen bekræfter nu, at et topmøde kan blive en realitet.

- Ingen beslutning er truffet, men det er en idé, der er under overvejelse, siger Anders Fogh Rasmussen til Reuters forud for forsvarsministermødet i Bruxelles, der begynder i dag.

- Et topmøde i midten af 2013 kunne være en god idé. Det kunne markere en milepæl i Afghanistan, at vi vil have overdraget hovedansvaret til afghanerne i hele Afghanistan, siger generalsekretæren.

Dog lægger han ikke lægger skjul på, at en markering af Afghanistan-processen ikke er det eneste formål. Ifølge Fogh kan et topmøde netop være en mulighed for at de NATO-allierede kan drøfte alliancens ømme tæer i form af de manglende militære kapaciteter og dalende forsvars investeringer.

Samtidig kan man beslutte nærmere, hvordan den næste Afghanistan operation, som handler om træning og uddannelse af de afghanske sikkerhedsstyrker, kan foregå efter 2014.

Topmødet bliver næppe den samme grandiose forestilling som topmødet i Chicago. Formentlig bliver der tale om et møde, der varer en dag, og det vil være oplagt at placere det i forbindelse med USA's præsident Obamas deltagelse i G8-topmødet i Nordirland.

Amerikanske udenrigs- og forsvarsministre besøger med jævne mellemrum NATO-hovedkvarteret. Derimod er det mere sjældent at amerikanske præsidenter lægger vejen forbi. Senest skete det, da George W. Bush besøgte Bruxelles i februar 2005.