Fogh dropper skandaleramt eksminister

NATO har bedt den skandaleramte tidligere britiske forsvarsminister Geoff Hoon om at træde ud af en vigtig ekspertgruppe.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, har bedt den tidligere britiske forsvarsminister Geoff Hoon om at træde ud af en ekspertgruppe, der er i fuld gang med at udarbejde en strategiplan for forsvarsalliancen.

Foghs skridt kommer efter, at Hoon er blevet suspenderet fra det britiske regeringspartis, Labours, parlamentsgruppe efter afsløringer af, at den tidligere forsvarsminister var villig til mod en klækkelig betaling at arbejde bag kulisserne for en lobbyorganisation.

- Det var den britiske regering, der nominerede hr. Hoon til medlem af den 12 personer store ekspertgruppe, forklarer NATO-talsmanden James Appathurai på et pressemøde i Bruxelles.

- I lyset af, at den britiske regering ikke længere støtter hr. Hoons deltagelse, har generalsekretæren bedt hr. Hoon om at trække sig fra gruppen af 12, tilføjer han.

Ekspertgruppen, der ledes af den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright er i færd med at udarbejde en ny strategiplan for NATO, som efter planen skal godkendes på et topmøde i Lissabon i november.

Appathurai siger, at strategiplanen er tæt på at være færdigudarbejdet, og at han ikke ved, hvorvidt Fogh vil bede Storbritannien om at sende en afløser for Hoon.

Hoon var britisk forsvarsminister fra 1999 til 2005. Mandag blev han suspenderet fra Labours parlamentsgruppe, efter at hemmelige tv-optagelser på britisk tv viste, hvordan både han og to andre tidligere ministre var villige til at lave lobbyarbejde mod betaling.

De tre eksministre er suspenderet indtil det er blevet endelig undersøgt, hvorvidt de har handlet ulovligt. Det afviser alle tre eksministre, at de har gjort.

/ritzau/Reuters