Første Verdenskrig: Faldne ved Somme mindes på 100-års-dag

Over 20.000 britiske soldater faldt på en enkelt dag under Slaget ved Somme i Nordfrankrig 1. juli 1916.

Britiske soldater passerer mindestenen ved Thiepval-monumentet ved en af mindeceremonierne på 100-års-dagen for Slaget ved Somme i det nordlige Frankrig. 1. juli 1916 var den blodigste i briternes militære historie. Reuters/Phil Noble Fold sammen
Læs mere

Paris. Mange steder i Storbritannien blev der fredag klokken 08:30 holdt to minutters stilhed for at mindes de mange faldne under Slaget ved Somme i Frankrig, som begyndte for præcis 100 år siden.

Det var tidligt på dagen 1. juli 1916 under Første Verdenskrig, at allierede styrker indledte kampene ved floden Somme i håb om, at det ville fjerne noget af presset på de franske stillinger ved blodbadet i Verdun.

Men kampene ved Somme blev blot endnu et frygteligt blodbad, som kom til at strække sig over 141 dage.

Over 20.000 britiske soldater blev dræbt alene på slagets første dag, og den 1. juli 1916 blev den blodigste i briternes militære historie. Tusinder blev lemlæstet eller såret.

Frankrig og Storbritannien, som kæmpede side om side ved slaget, holder fredag for første gang en fælles mindeceremoni i Somme i det nordlige Frankrig.

Premierminister David Cameron og præsident François Hollande vil være til stede. Den britiske kongefamilie, der deltog i mindehøjtideligheder torsdag, deltager også i mindeceremonier fredag.

Prins Charles deltager i den største ceremoni i Thiepval fredag. Her ventes 20.000 mennesker at være til stede i Picardie-regionen ved seks forskellige krigsmonumenter.

Britiske og tyske soldater stod i Somme over for hinanden i skyttegrave, som kun var adskilt af måske 100 meters "ingenmandsland". Briterne var ude af stand til at bryde gennem de tyske stillinger.

Det britiske imperium mistede under det mere end fire måneder lange slag over 125.000 mand. En britisk kommission vedligeholder stadig 240 kirkegårde i området, som i stigende grad er blevet centrum for "krigsturisme" blandt efterfølgerne til de mange faldne.

Der var i alt over en million faldne ved den 24 kilometer lange front i Verdun, hvor der blev gravet og bygget netværk af tunneler og labyrinter.

Mellem 1914 og 1918 mistede Tyskland 1,9 millioner soldater, Rusland 1,7 millioner, Frankrig 1,4 millioner, Østrig-Ungarn en million og Storbritannien 760.000 soldater.

/ritzau/AFP

Tidslinje: Verdun og Somme, 1916

Første Verdenskrigs slag ved Verdun og Somme er blevet symboler på rædslerne ved skyttegravskrigen ved vestfronten. Men ofringen af to millioner mænd var en afgørende faktor, der i sidste ende bidrog til at gøre en ende på krigen.

1916
21. februar: Den tyske hær indleder under ledelse af Erich von Falkenhayn et angreb ved Verdun. Hensigten er at "årelade" den franske hær til døde ved at tvinge den til at forsvare den historiske by.
26. februar: Den tyske offensiv går i stå, da franskemændene haster forstærkninger frem til fronten under kommando af Philippe Pétain, der sværger at forsvare Verdun.
Marts-juli: Tyskerne foretager adskillige fremstød mod Verdun, men har ikke held til at indtage byen.
[Franske soldater under angreb ved Verdun]
4. juni: Fire russiske hære indleder under general Aleksej Brusilov en offensiv på østfronten. Det tvinger tyskerne til at frigøre fire divisioner fra kampene ved Verdun for at komme østrig-ungarerne til undsætning.
24. juni: De allierede indleder et ugelangt bombardement af de tyske forsvarsstillinger ved Somme for at forberede den britiske offensiv, der skal lette presset på de franske stillinger.
1. juli: Briterne indleder deres offensiv ved Somme under Douglas Haig. Hans hære lider tab på 57.000 mand på førstedagen, og offensiven bliver hurtigt til en udmattelseskamp. De allierede opnår minimale fremskridt, men formår ikke at bryde gennem de tyske linjer.
12. juli: Falkenhayn afblæser en tysk offensiv ved Verdun som reaktion på kampene ved Somme og situationen på østfronten.
15. september: Briterne anvender kampvogne for første gang under endnu et fremstød ved Somme.
24. oktober: Franskmændene indleder en modoffensiv ved Verdun og vinder noget terræn tilbage. Slaget ender med en tysk tilbagetrækning den 15. december.

EFTER SLAGENE
Verdun: Begge sider måtte bogføre enorme tab: op mod 976.000 i alt. Men slaget endte også med at fremstå som et symbol på den franske modstandsvilje.
Somme: Tabene blev efterhånden uholdbare - over en million mand samlet set. Offensiven svækker den tyske hær dramatisk.

Kilder: The History Place; USMA