Første retssag mod De Røde Khmerer

En tidligere forhørsleder for De Røde Khmerer er den første af Pol Pots håndgangne mænd, som anklages for "Killing Fields".

KORR.: SLUG RETTET

------------------------------------------

Retsopgøret i Cambodja efter De Røde Khmerers folkedrab i 1970'erne begyndte tirsdag at rulle, da en tidligere forhørschef blev anklaget, tiltalt for forbrydelser mod menneskeheden.

Forhørschefen Duch er den første af diktatoren Pol Pots håndgangne mænd, som formelt anklages for drabet på 1,7 millioner mennesker. Et folkedrab der kendes som "Killing Fields".

Den 65-årige tidligere skolelærer og genfødte kristen Duch blev fra morgenstunden ført for den særlige domstol, der tæller både cambodjanske og udenlandske dommere. Herefter blev han overgivet til domstolens varetægt.

Duch har erkendt, at han begik talrige forbrydelser under sin tid som leder for Phnom Penhs notoriske forhørscenter Tuol Sleng.

Domstolen er etableret i et samarbejde mellem Cambodja og FN med et budget på ca. 300 millioner kr. Den skal retsforfølge de skyldige for forbrydelserne under De Røde Khmerers rædselsregime fra 1975 til 1979.

/ritzau/