Første Olmert-besøg i syv år

For første gang i syv år mødtes den israelske premierminister og palæstinensernes leder mandag på palæstinensisk grund.

Foto: HO/ Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den israelske leder, Ehud Olmert, mødtes for første gang i syv år med den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, på palæstinensisk grund.

Mødet fandt sted i Jericho på Vestbredden, og var del af nye fredsforhandlinger, der skal udmønte i en palæstinensisk uafhængig stat op til den amerikanske fredskonference, som forventes afholdt i november i USA.

Den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice besøgte regionen i sidste uge og pressede på for at få afgørende emner på banen. Foreløbig er parterne dog ikke nået frem til anden aftale, end at de fortsat vil sørge for at mødes jævnligt.

Blandt emnerne, der skal drøftes er flere gamle sager.

Abbas ønsker hurtigst muligt at få afklaret spørgsmålet om fremtiden for israelske besættelser på Vestbredden samt status for palæstinensiske flygtninge. Øverst på dagsordenen står dog, at få de endelige grænser på plads for en fremtidig palæstinensisk stat.

Olmert går dog langsomt frem, da han er bange for et sammenbrud i forhandlingerne, som det, der kom ved sidste topmøde på palæstinensisk grund. Dengang i 2000 var det Ehud Barak, der som Israels premierminister tog imod Yassir Arafat i Ramallah på Vestbredden, og her gik forhandlingerne i hårdknude på grund af uenigheder, da de tungere emner kom på banen.