Første Brexit-skridt er taget: Nu venter de uhyre vanskelige næste trin

Brexit-forhandlingerne blev mandag indledt med enighed om kalenderen og prioriteterne frem mod oktober. Men over de kommende uger og måneder venter forhandlinger om substansen, og de bliver meget vanskelige. En aftale er dog mulig, sagde begge parter efter den første Brexit-forhandling mandag.

Brexit-minister, David Davis (tv), skød mandag officielt Brexit-forhandlingerne i gang på et møde med EUs chefforhandler, Michel Barnier. Begge udtrykte på det efterfølgende pressemøde tilfredshed med den første forhandlingsdag, men understregede også, at der er meget lang vej igen. EPA/STEPHANIE LECOCQ Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ

Trods alvoren var det med et smil, at Brexit-minister, David Davis, ankom til Bruxelles mandag og satte gang i forhandlingerne om det britiske farvel til EU næsten et år efter den britiske folkeafstemning.

EUs chefforhandler, Michel Barnier, grinede til gengæld ikke, og han lagde ikke skjul på, at det set med EUs øjne er en beklagelig situation, som dog må håndteres bedst muligt, når nu briterne har stemt, som de gjorde.

Efter den første forhandlingsdag talte de begge på et pressemøde mandag aften om en »god begyndelse« på forhandlingerne, hvor der er enighed om forhandlingskalenderen, organiseringen af forhandlingerne, og hvilke emner der først skal afklares, nemlig borgernes rettigheder, opgørelsen af skilssmisseboet og det irsk-nordirske grænsespørgsmål.

»Den første session er altid vigtig, og den har været nyttig, og det er vigtigt, for uret tikker. Vi enedes om datoer, organisation og prioriteter for forhandlingerne. Først vil vi tage fat på det mest presserende, nemlig at håndtere usikkerheden som følge af Brexit. Vi vil sikre et ordentligt exit, og så kan vi gå i gang med at forhandle fremtidens forhold,« sagde Michel Barnier.

Davis, der hører til på den hårde Brexit-fløj hos de konservative i Storbritannien, gjorde det også klart, at forhandlingerne vil blive vanskelige, men udtrykte stor tilfredshed med den første forhandlingsdag.

»Det har været et meget produktivt møde i dag med en meget konstruktiv tilgang fra begge parter. Begge ønsker det bedst mulige partnerskab i fremtiden. Ingen steder er det vigtigere end i forhold til borgernes rettigheder, og efter i dag kan jeg sige, at der er vi enige om meget,« sagde Davis, der snart vil sende det britiske forslag i forhold til borgernes rettigheder til Barnier.

Davis: Ingen blød Brexit

Davis understregede, at Storbritannien vil forlade såvel det indre marked som EUs toldunion. Der bliver altså ikke noget »blødt Brexit«, hvor briterne bliver i toldunionen, ifølge Davis.

Parterne håber, at der hurtigt kan findes en løsning på borgernes rettigheder, ligesom forhandlingshold også går i gang med at se på opgørelsen af skilsmisseboet, mens der kun indledes »dialog« om det irske grænsespørgsmål i første omgang, fordi det er så vanskeligt.

Målet er dog stadig, at der til oktober skal være opnået så tilstrækkelige fremskridt på alle tre områder, at forhandlingerne om fremtidens forhold, herunder en frihandelsaftale, kan begynde. Det er op til EUs stats- og regeringschefer til oktober, om der er opnået tilstrækkelige fremskridt eller ej.

Adspurgt om, hvorfor man ikke er klar til at udveksle forslag om det irsk-nordirske grænsespørgsmål med det samme, svarede Davis, at det skyldtes vanskeligheden af emnet, men at intet havde fyldt mere på dagens møde.

Barnier og Davis' to løjtnanter i forhandlingerne er sat til at sikre fremskridt i det spørgsmål, som dog vanskeliggøres af, at briterne vil forlade toldunionen. Grænsen mellem Irland og Nordirland bliver dermed nemlig også en ydre grænse i forhold til toldspørgsmål.

Barnier nævnte også specifikt det giftige spørgsmål om opgørelsen af skilsmisseboet, hvor Storbritannien ifølge EU-Kommissionens foreløbige beregninger skal betale så meget som 450 milliarder kroner netto, som en topprioritet. Barnier satte dog ikke nogen tal på, men EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har tidligere nævnt det høje beløb, der skyldes de mange forpligtelser, som briterne har påtaget sig gennem 44 års medlemskab. Davis kom ikke selv ind på dette spørgsmål, som allerede før forhandlingerne har ført til en ophedet diskussion i Storbritannien.

Da resultatet af mandagens møde blev præcis, som Barnier havde lagt op til, blev Davis spurgt, om han ikke bare havde lagt sig fladt ned på det første møde.

Davis svarede, at det stadig gælder, at »intet er aftalt, før alt er aftalt«, og at ingen derfor havde lagt sig ned.

Med Churchill og Monnets ord

Begge havde også været en tur i den store citatordbog for at sætte ord på graden af håb for fremtiden.

Barnier citerede en af EUs fædre, nemlig Jean Monnet, med ordene:

»Det vigtige er ikke, om man er optimist eller pessimist, men at være determineret.«

Og det er de 27 fortsættende EU-lande i forhold til at sikre en Brexit-aftale, fordi alternativet vil være meget skadeligt for begge parter.

»Både for EU og Storbritannien er en fair aftale mulig og meget bedre end ingen aftale. Derfor vil vi utrætteligt arbejde sammen med briterne og aldrig imod briterne,« sagde Barnier.

Davis citerede Winston Churchill og sagde:

»Pessimister ser vanskeligheder i alle muligheder, mens optimister ser muligheder i alle vanskeligheder, og jeg ér i den grad en optimist.«

I løbet af de kommende uger og måneder vil det vise sig, om optimismen er velbegrundet.