Første baby i 28 år: Pablo skaber håb i Sydeuropa

Halleluja. Den velsignede lyd af barnegråd i en norditaliensk bjerglandsby for første gang i 28 år skaber håb for fremtiden over alt i »Udkantssydeuropa«.

01magStork.jpg
Billedtekst Fold sammen
Læs mere

BARCELONA: Hvis lille Pablo Berdugo var kommet til verden et andet sted, ville det næppe have interesseret mange andre end hans nærmeste familie.

Faderen, José, er en spansk fysioterapeut, der for år tilbage havnede i den norditalienske region Piemonte under jagten på et job. Her forelskede han sig i en lidt ældre lokal pige, Silvia, og sammen skabte de en familie, der med Pablitos ankomst forleden fik sit femte medlem.

En begivenhed, som, selvom der naturligvis altid er grund til at fejre nyt liv, ikke i sig selv rydder forsiden. Når nyheden om José og Silvias nyfødte søn er gået verden rundt, skyldes det da også, at han er den første baby undfanget i Ostana nær Torino i ikke færre end 28 år.

Og i den lille bjergby, hvis indbyggertal gennem de seneste hundrede år er blevet reduceret fra omkring 1.000 til blot 41 fastboende sjæle, er det glædelige budskab om befolkningsforøgelsen forståeligt nok blevet udbasuneret som et signal om, at dødskampen - her som andre steder i »Udkantssydeuropa« – måske alligevel ikke er uafvendelig.

»Med Pablos fødsel er en længe næret drøm blevet til virkelighed. I 1980erne var vi nede at vende på fem fastboende, og vi har ikke hørt en baby græde i landsbyen siden 1987. Men nu begynder det at gå den rigtige vej igen,« siger Ostanas borgmester, Giacomo Lombardo, begejstret til avisen La Stampa.

Helbredsskat og kvindekaravaner

De ligger i tusindvis i Alperne, Appenninerne, Pyrenæerne og andre sydeuropæiske bjergområder: Forladte landsbyer under langsom nedbrydning af naturens ubønhørligt tålmodige hånd til skræk og advarsel for de få og ofte ældre indbyggere, der holder stand i andre afsides beliggende lokalsamfund. Og forsøgene på at vende udviklingen er ofte tilsvarende tragikomiske.

Eksempelvis besluttede borgmesteren i den syditalienske Sellia sig sidste år for at holde liv i sine mange ældre medborgere ved at straffe dem, der ikke passer deres helbredsundersøgelser, økonomisk via kommuneskatten. Og i Spanien arrangerer trængte lokalsamfund jævnligt såkaldte »kvindekaravaner«, hvilket går ud på at arrangere fester med alt betalt for storbyernes pebermøer i håb om, at nogle af dem falder for en lokal ungkarl.

Meget tyder imidlertid på, at mindre eksotiske metoder – såsom at skabe attraktive arbejdspladser – er mere effektive. Og i den sammenhæng har de seneste års krise paradoksalt nok virket til fordel for udkantsområderne. Mange unge, der ikke kan finde et fast eller ordentligt betalt job i byerne, vælger at prøve lykken på landet. Eksempelvis oplever et erhverv så gammeltestamentligt som hyrdegerningen i disse år en vis tilgang.

Samtidig har landsbyerne gode kort på hånden i form af interessen for bæredygtighed og fravær af stress.

Det var dem, man i Ostana spillede, da José og Silvia i 2011 blev ansat som bestyrere af det kommunale herberg for bjergvandrere. De var ellers på vej ud i verden med et job på hånden på den franske tropeø Réunion men lod sig friste af en formidabel udsigt til Monviso-massivet, og godt fire år senere kom belønningen i form af Pablito: Et barn var igen – 28 år senere – blevet født i bjergene sydvest for Torino.