Først vinkede Angela Merkel farvel som formand; nu tager hun endnu et skridt mod udgangen

I december trådte kansler Angela Merkel af som formand for det kristendemokratiske parti (CDU). Siden har debatten kørt på de høje nagler om, hvor længe hun bliver som kansler. Fredag trak kansleren sig endnu et stykke tilbage.

Kansler Merkel har været ved magten i 13 år. Ikke mindst siden flygtningekrisen og det dårlige forbundsdagsvalg har der været debat om, hvor længe hun kan blive siddende. Debatten tog ny fart fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / scanpix

»Merkel muss weg« har længe været kansler Angela Merkels argeste kritikeres slogan. Det var blandt andet det slogan, som det højreorienterede parti Alternative für Deutschland (AfD) havde stor succes med under forbundsdagsvalgkampen i 2017.

Hele Europa er for længst begyndt at øve sig på at udtale navnet på den nye CDU-formand, Annegret Kramp-Karrenbauer. Men spørgsmålet er, hvornår hun i givet fald får mulighed for at afløse Merkel. Fredag satte Merkel selv fornyet gang i debatten.

Kansler Merkel har 2,5 millioner følgere på Facebook. Men fredag var det forbi:

»I dag er dagen, hvor jeg gerne vil takke for jeres støtte. I ved, at jeg ikke længere er formand for CDU, så derfor lukker jeg min Facebook-side.« Sådan sagde Merkel i en 20 sekunder lang video fredag,

Flere følgere end Macron og May

Merkel har været på Facebook siden marts 2009, og hendes side er særdeles velbesøgt. Den yngre franske præsident Emmanuel Macron har f.eks 2,3 millioner følgere, mens den britiske premierminister Theresa May kun har 503.000. Kanslerens aktivitetsniveau har dog ikke på det sidste været voldsomt. Hendes seneste opslag stammer fra november 2018.

Merkels farvel til Facebook har fluks fået kommentatorer til at spekulere over hendes exit som kansler. I oktober gjorde hun det klart, at hun gik af som formand og heller ikke vil genopstille til den tyske Forbundsdag i 2021.

2019 er det supervalgår i Tyskland. I maj er der europarlamentsvalg, og til efteråret følger tre delstatsvalg i det tidligere Østtyskland, Brandenburg, Sachsen og Thüringen. Hvis Merkels CDU oplever fornyet tilbagegang, kan det få kritikere til igen at forlange hendes afgang.

Her og nu er det imidlertid mindst lige så sandsynligt, at det i højere grad bliver Merkels regeringspartner, socialdemokraterne, SPD, der udløser en ny regeringskrise. Partiet står i flere målinger kun til 14 pct, og i fredagens Der Spiegel gik den tidligere SPD-kansler Gerhard Schröder til angreb på den nye SPD-formand, Andrea Nahles.

Ifølge Schröder har hun begået en række »amatørfejl.« I interviewet lovpriser han den tidligere SPD-formand og udenrigsminister Sigmar Gabriel, der også af Schröder vurderes til at have mere forstand på økonomi end Nahles.

Allerede tidligere på ugen gik der rygter om, at Schröder og andre SPD-koryfærer arbejder på at få Gabriel tilbage.

Ekskansler Gerhard Schröder (SPD) blander sig nu igen i tysk politik. I et interview udtaler han blandt andet, at den nye SPD-formand Andrea Nahles har begået flere amatørfejl. Ved det netop overståede VM i håndbold i Danmark og Tyskland så ekskansleren et par kampe sammen med sin femte kone. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNEGRET HILSE / Reuters.

Flere har trukket sig

Merkel er ikke den første tyske topolitiker, der vinker farvel til Facebook. Efter den store hackerskandale i Tyskland, hvor en ung tyskere lagde utallige fobundsdagsmedlemmers data ud på nettet, valgte De Grønnes leder, Robert Habeck, at forlade de sociale medier. Han fremførte også, at de sociale medier gjorde ham mere aggressiv.

I sin »afskedstale« på Facebook opfordrer kansleren de 2,5 følgere til fortsat at følge hendes arbejde som kansler på regeringens Facebook-side og hendes egen Instagram-profil.

Begge sider har dog langt færre følgere end kanslerens Facebook-side. Regeringens side har 527.000 følgere, mens Angela Merkels Instagram-profil har ca. 800.000.

Merkels potentielle afløser Annegret Kramp-Karrenbauer har kun 37.000 følgere på Facebook. Det har fået en ekspert i sociale medier til at kritisere Merkel for bare at lukke kontoen:

»Jeg har ca. 145 ideer til, hvad man kunne have gjort med Merkels 2,5 milloner følgere,« siger Martin Fuchs på Twitter.