Først ville Trump have Ukraine til at undersøge gasfirmaet: Nu har russerne hacket sig ind

Det ukrainske gasfirma Burisma spiller en helt central rolle i den rigsretssag, der er ved at blive rejst mod præsident Donald Trump i den amerikanske kongres.

 

Det er ikke kun USAs præsident, Donald Trump, der interesserer sig for det ukrainske gasfirma ved navn Burisma.

Mens en rigsretssag er ved at blive rejst mod den amerikanske præsident, blandt andet fordi han angiveligt har forsøgt at presse Ukraines præsident til at indlede en korruptionssag mod firmaet, har russiske agenter fra den militære efterretningstjeneste, bedre kendt som GRU, hacket sig ind i virksomheden.

Det skriver The New York Times.

Og der er grund til at tro, at hackerne har søgt efter det samme, som Demokraterne mener, at Donald Trump i sin tid ledte efter: snavs på den tidligere vicepræsident Joe Biden.

Han er nemlig Donald Trumps største konkurrent i præsidentvalgkampen, der bliver afgjort senere i år.

Lad os spole lidt tilbage: Demokraterne har rejst en rigsretssag mod præsident Trump, fordi de mener, at han har misbrugt sit embede til at presse den ukrainske præsident, Volodymyr Selenskyj, til at indlede en korruptionssag mod gasfirmaet Burisma.

Det var dét gasfirma, hvor Joe Bidens søn Hunter i sin tid sad i bestyrelsen. Og Demokraterne mener, at det er grunden til, at Donald Trump ville have firmaet undersøgt.

Ifølge The New York Times begyndte de russiske hackere at infiltrere Burisma i november, da debatten om rigsretssagen, familien Biden og Ukraine var på sit højeste i USA. Hvad de har ledt efter, og om de overhovedet har fundet noget, er dog stadig uklart.

Men eksperter udtaler til The New York Times, at de formentlig har kigget efter »pinligt materiale om familien Biden«.

Det ville i så fald ikke være første gang, at russiske efterretningsagenter hacker sig direkte ind i en amerikansk valgkamp.

I 2016 fik russerne adgang til en række e-mail fra Hillary Clintons kampagneformand og Den Demokratiske Komité. De e-mail blev lækket og spredt med hjælp fra russiske trolde, som var ansat til at sprede misinformation på amerikanske sociale medier.

I 2018 tiltalte det amerikanske justitsministerium syv agenter fra GRU for at have blandet sig i det amerikanske valg ved at hacke sig adgang til flere demokraters e-mail og lække dem.

Dengang brugte russerne såkaldte phishingmail, som narrede fremtrædende demokrater til at overgive deres logininformation. Det er samme metode, russerne denne gang har brugt mod medarbejdere på Burisma.

Og det lykkedes. Russiske hackere har fået adgang til mindst én server, skriver The New York Times.