Først var de unødvendige: Nu anbefaler Trump amerikanerne at gå med mundbind

På sit daglige pressemøde torsdag anbefalede USAs præsident, Donald Trump, pludselig alle amerikanere at iføre sig mundbind, når de går på gaden. Det har ellers både Verdenssundhedsorganisationen WHO og hans egen regering tidligere frarådet.

 

Først lød det fra både den amerikanske regering, Verdenssundhedsorganisationen WHO og flere europæiske myndigheder, at mundbind var unødvendige for folk, der ikke har coronasymptomer.

Men sådan ser USAs præsident, Donald Trump, i hvert fald ikke længere på det. Han fortalte på sit daglige pressemøde torsdag, at regeringen snart vil udstede nye retningslinjer for brugen af mundbind.

Han understreger, at det ikke bliver obligatorisk for amerikanerne at iføre sig mundbind. Men selv vil han anbefale, at alle amerikanere i hvert fald dækker ansigtet til, når de går ud på gaden blandt folk, skriver CNN.

Det behøver ikke være med de mundbind, som hospitalerne har hårdt brug for. Man kan også bare dække munden og næsen til med et halstørklæde, sagde præsidenten.

»På mange måde er et halstørklæde bedre. Det er tykkere,« forklarede han ifølge CNN.

Ifølge NPR vil Det Hvide Hus snart udstede en formel anbefaling om, at amerikanere, der bor i hårdt ramte områder af USA, begynder at gå med mundbind uden for hjemmet. På den måde håber man at kunne undgå yderligere smitte med coronavirussen. Ifølge The New York Times overvejer regeringen at udvide anbefalingen til at gælde alle amerikanere i landet.

I New York og Los Angeles har borgmestrene allerede opfordret borgerne til at tildække ansigtet, når de går ud, og hos både The New York Times og Los Angeles Times kan man nu finde manualer til, hvordan man syr sit eget mundbind.

Men både det amerikanske center for sygdomskontrol og forebyggelse, CDC, og Verdenssundhedsorganisationen WHO har hidtil fastholdt, at folk, der ikke arbejder som læger eller sygeplejersker, ikke behøver at iføre sig ansigtsmasker for at undgå at blive smittet med coronavirus. Men i de seneste uger har der været stor debat om, hvorvidt den strategi holder.

I Østrig er det blevet obligatorisk at iføre sig mundbind, inden man går i supermarkedet, og i Tjekkiet og Slovakiet må man slet ikke gå ud, hvis man ikke har dækket munden til. Det skyldes blandt andet, at der er en del forvirring om, hvordan coronavirussen egentlig spredes.

Nogle studier viser, at mundbind kan reducere smitterisikoen ved influenzalignende infektioner som for eksempel sars, især når værnemidlet kombineres med handsker og hyppig håndvask. Andre viser, at maskerne nytter meget lidt, skriver The Atlantic.

Men én ting er de fleste eksperter enige om: Hvis man selv har covid-19, kan brugen af mundbind mindske risikoen for, at man giver virussen videre. Det er simpelthen sværere for den at komme ud.

I de seneste uger har man i stigende grad set eksempler på, at folk kan give virussen videre, inden de selv oplever symptomer – altså i den inkubationsfase, som kan vare mellem to og 14 dage. Nøjagtigt derfor giver det måske mening, at man bærer masken, selv om man ikke selv har symptomer; ikke for at beskytte sig selv, men for at beskytte andre.

Præsident Trumps sundhedsrådgiver, Deborah Birx, sagde på pressemødet torsdag, at hun var bekymret for, om brugen af mundbind ville få amerikanerne til at slække på de andre forholdsregler, de bliver anbefalet at tage; såsom at holde social afstand og vaske hænder ofte.

Hvis Det Hvide Hus ender med officielt at anbefale amerikanerne at tildække ansigtet, når de går udenfor, bliver det vigtigt, at befolkningen fortsat også følger de øvrige retningslinjer, understreger hun.