Først blev guvernør lam efter tilfældig ulykke: Nu skal han redde Texas

Greg Abbott står over for sin største udfordring nogensinde som guvernør i Texas. Selv har han prøvet det værste på sin egen krop og sidder i dag i kørestol.

Foto: SUZANNE CORDEIRO / AFP
Læs mere
Fold sammen

Der er noget skæbnesvangert over, at Texas-guvernør Greg Abbott i dag står i spidsen for den store redningsaktion efter orkanen Harvey og de efterfølgende historisk store oversvømmelser i USAs næststørste stat.

For hans eget liv blev også dramatisk ændret efter en storm i 1984, hvor et egetræ, væltede ned over ham, mens han var ude at jogge. Da venner ilede til for at hjælpe ham, kunne han ikke længere føle sine ben.

Han havde brækket sine ribben, beskadiget sine nyrer og fået knust sin rygsøjle. Lægerne opererede to stålstænger ind i hans ryg. Siden har han brugt kørestol.

Hans ulykke stoppede ham ikke, men blev derimod en motor for hans faglige og politiske karriere og ambitioner.

»Du hører ofte politikere tale om at have en rygrad af stål. Jeg har faktisk en, og den vil jeg tilbyde at bruge for jer,« sagde den jurauddannede republikaner, da han i 2013 annoncerede sit kandidatur til at guvernørposten efter forinden at have været den øverste retshåndhævende embedsmand i Texas og før det højesteretsdommer i delstaten.

Som respons til de gigantiske oversvømmelser annoncerede Greg Abbott søndag, at han ville mobilisere 3.000 medlemmer af Nationalgarden og Texas´ Nationalgarde for at hjælpe ofre i byerne Houston, Corpus Christi, Victoria og andre ramte områder. 14 fly og helikoptere og 500 redningskøretøjer blev sat ind, og fem evakueringscentre blev oprettet.

Men allerede mandag annoncerede guvernøren, at han ville mobilisere resten af Texas´ Nationalgarde, hvormed omkring 12.000 blev sat til at hjælpe.

I optakten til oversvømmelserne var der dog strid mellem Greg Abbott som guvernør og borgmesteren i Houston, Sylvester Turner.

Sylvester Turner besluttede sig for ikke at beordre en evakuering af sin by. Han ønskede ikke en gentagelse af, hvad der skete før orkanen Rita ramte Texas i 2005.

»Du sender bogstaveligt 6,5 millioner mennesker ud på vejene. Situationen lige nu er dårlig, men giver du en ordre om at evakuere, skaber du et mareridt,« sagde borgmesteren i weekenden.

Men Greg Abbott fandt, at Houston burde have været evakueret. I dag er »vi dog ude over, hvorvidt der burde have været en evakuering«, siger Abbott ifølge AP. For nu er katastrofen inde i en ny fase, hvor det handler om at redde så mange menneskeliv som muligt.

Når vandet trækker sig tilbage, kommer spørgsmålet om genopbygning og erstatninger. Her kan Greg Abbott blive konfronteret med sin egen personlige sag fra 1984, for dengang fik han kontant fordel af USAs mange juridiske muligheder for erstatning. Han sagsøgte ejeren af stedet, hvor træet ramte ham, og erstatningen menes at have været på ti mio. dollar skattefrit. Derfor blev Abbott også anklaget for dobbeltmoral, da han i 2002 fordømte advokater for at drage fordel af store udbetalinger for personskader. En sag, der kan forfølge ham, hvis han ikke kæmper for store erstatninger efter naturkatastrofen i Texas, der har gjort titusindvis hjemløse.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA