'Før eller siden får mafiaen mig'

Han er kommunist, bøsse, muslim, katolik og jøde på samme tid og har udpeget mafiaen som Djævlen selv. Rosario Crocetta blev for nyligt genvalgt borgmester for den sicilianske by Gela og fortsætter sin kamp mod, hvad han kalder for »den nye mafia«. Selv lever han med evige hensyn til sikkerheden og håber blot, at han hver aften får lov til at se solen gå ned.

Hver gang Rosario Crocetta viser sig offentligt, er det med bevidstheden om, at mafiaen ønsker ham død. Foto: Marcello Patemostro/AFP Fold sammen
Læs mere

Det er fem år siden, Rosario Crocetta har set gaden fra sin balkon. Den 56-årige sicilianer har ikke kunnet trække sine gardiner fra og åbne vinduerne for at lukke solen ind i dagligstuen, siden han i 2002 stillede op som borgmester i den sicilianske provinsby Gela.

Han ville knække mafiaen. Han stillede op for kommunistpartiet og er erklæret bøsse. Derfor så mafiaen hans kandidatur som én stor fornærmelse. Den støttede op om modkandidaten, som vandt med 106 stemmer, hvilket fik Crocetta til at kræve en omtælling ved Højesteret. Han fik medhold, og da stemmerne var talt op, kunne han kalde sig Italiens første homoseksuelle borgmester.

»Mafiaens mænd spurgte mig, hvad jeg havde gang i. Jeg sagde, at jeg ville rydde op i kommunen, hvortil de svarede, at de nok skulle få ryddet mig af vejen, inden ugen var omme,« siger Crocetta, mens det gyldne ansigt trækker sig sammen i et bredt smil.

Mafia i nye klæder
Det er ikke lykkedes mafiaen at slippe af med den temperamentsfulde sicilianer, der siden valget har levet under politieskorte 24 timer i døgnet. Tværtimod. For nyligt vandt Rosario Crocetta en stor sejr ved lokalvalget i Gela, og han kan fortsætte sin kamp mod, hvad han kalder: »den nye mafia«.

»Mafiaerne dræber ikke som tidligere, men laver lovlige forretninger gennem ulovlige systemer,« forklarer Crocetta.

»Den kontrollerer finansmarkedet, børsen og byggeprojekter. Den hvidvasker penge ved at drive ågervirksomhed og ved narkohandel.«

Den sicilianske mafia, Cosa Nostra, tjener i dag en stor del af sine penge gennem offentlige byggeprojekter. Mafiavirksomhederne deltager i udbudene og forsøger at presse prisen op. Når en »ren« virksomhed vinder, begynder mafiaens arbejde. Det kræves, at virksomheden lejer maskiner af en af mafiaens operatører, at den køber materialer hos mafiaens leverandører, og at den benytter sig af mafiaens mænd til at udføre arbejdet. Også de små erhvervsdrivende bliver kontrolleret helt ned til, hvilke produkter de skal købe til deres butik, fortæller Rosario Crocetta.

Duften af penge
Det er netop det system, Crocetta med sit liv som indsats vil til livs i Gela, et af Siciliens fattigste hjørner, hvor turister næppe lægger vejen forbi.

»I Gela har vi sørget for, at alle virksomheder, der konkurrer om et byggeprojekt, skal undersøges for mafiavirksomhed. De skal kommunikere, hvilke underleverandører de har tænkt sig at bruge, og hele molevitten bliver kontrolleret af ordensmagten«.

Virksomhederne må ikke ansætte arbejdere, der er dømt for mafiavirksomhed eller pengeafpresning. Det er nemlig en af mafiaens måder at kontrollere økonomien på. For nylig efterforskede kommunen for eksempel en virksomhed, hvor ejeren blev afkrævet ca. 140.000 kroner om måneden af mafiaen, hvor mellemmanden var en af hans egne ansatte.

Borgmesteren, der i sin fritid skriver digte og taler både fransk og arabisk, er blevet kritiseret for at være en varmluftsballon med sparsomt indhold. Selv mener han, at Gela de sidste fem år har gennemgået en mindre revolution.

»I Gela, hvor der bor ca. 80.000 mennesker, anmelder flere butiksejere pengeafpresning end i Palermo og omegn, der tæller godt en million mennesker. Butiksejerne har stemt på mig, selv om jeg har sat ejendomsskatten i vejret, fordi de sparer tusindvis af kroner på ikke at skulle betale mafiaen«.

»Folk er trætte af manglen på en liberal kultur, at der ikke er et frit marked. Mange borgerlige vælgere har stemt på mig, fordi de ønsker en fri økonomi.«

Frihedens søn
Den liberale revolution gælder også på holdningsplanet, hvor Rosario Crocetta har måttet lægge øre til mange fornærmelser, fordi han foretrækker mænd frem for kvinder på det intime plan.

»Jeg mener ikke, der findes et begreb som seksuel orientering, men seksuelle handlinger. Jeg ved sgu ikke, om jeg er homoseksuel, men det siger folk. Selv foretrækker jeg forskellige seksuelle adfærdsformer frem for at være i et parforhold, hvor jeg keder mig til døde. I øvrigt har jeg slet ikke mulighed for den slags nu, hvor jeg konstant er mandsopdækket,« siger han og afslører et tandsæt, der har taget farve af de 60 smøger, de dagligt er i kontakt med.

Rosario Crocetta ryger, fordi han elsker det men også for at klare stresset. Det stress, der opstår, når man hver morgen overvejer, om det bliver ens sidste.

Det kom tæt på i 2003, da han havde politianmeldt en magtfuld erhvervsdrivende for mafiasamarbejde. 11 litauiske mafioso snusede pludselig rundt i Gela. Siciliens mafia havde slået pjalterne sammen med det baltiske lands for at skjule forbrydelsen, men til Crocettas held blev en af deres kontaktpersoner aflyttet, og attentatet blev afsløret, inden nogen kom til skade. Alle mistænkte gik dog fri, da efterforskerne aldrig fandt noget sprængstof.

Før eller siden skyder de
Rosario Crocetta øjne lyner, og stemmen bliver hævet, når han svarer på, om det har været det hele værd.

»Jeg kan ikke stille mig og kigge ud af mit eget vindue uden at være i fare, men til gengæld kan jeg arbejde frit som borgmester. Andre vælger måske at kunne gå i fred, men må så gå på kompromis med mafiaen. Det handler alt sammen om frihed. Når vi vælger at spille mafiaens spil, giver vi under alle omstændigheder afkald på vores frihed.«

Da Crocettas 96-årige mor hørte, at sønnen ville vælges på sin kamp mod mafiaen, jublede hun og sagde, at så kunne de slyngler endelig få betalt. Hun er hans forbillede, selv om han selv tvivler på, at han får lov til at blive så gammel. For nyligt angav han en erhvervsmand for mafiavirksomhed og ødelagde derved en forretning til 150 millioner kroner, hvor én af den sicilianske mafias store kanoner stod bag. Og om Crocetta selv formulerer sin fremtid:

»Det er usandsynligt, at mafiaen vil lade mig slippe. Før eller siden bliver regnskabet gjort op. Før eller siden får mafiaen ram på mig.«