FNs øverste domstol beordrer Rusland til at stoppe invasion

Rusland skal øjeblikkeligt stoppe sine militære handlinger i Ukraine, siger Den Internationale Domstol.

Demonstranter ses her onsdag ved domstolen i Haag med et skilt med teksten »Stop Putin«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHIL. NIJHUIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Internationale Domstol (ICJ) har onsdag beordret Rusland til øjeblikkeligt at stoppe sin invasion af nabolandet Ukraine.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ligeledes skal grupper, der er under russisk kontrol eller støttet af den russiske regering, indstille deres militære handlinger.

»Domstolen er dybt bekymret over Ruslands magtbrug, der giver store problemer i forhold til folkeretten,« siger dommer Joan Donoghue fra ICJ.

Afgørelsen bliver budt velkommen af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Han kalder det for en stor sejr for Ukraine.

»ICJ har beordret et øjeblikkeligt stop for invasionen. Ordren er forpligtende i henhold til folkeretten. Rusland skal overholde den straks,« siger han.

ICJ, der ligger i Haag, er FNs øverste domstol.

Domstolens afgørelser er bindende. Den kan reelt dog ikke påtvinge lande at følge dens ordrer. Det er også set tidligere, at ordrer er blevet ignoreret.

Flere analytikere mener dog, at onsdagens afgørelse kan give Ukraine et yderligere skub i forhold til at få hjælp fra omverdenen.

Rusland invaderede Ukraine torsdag den 24. februar. Siden dengang er flere ukrainske byer blevet udsat for voldsomme bombardementer.

Tre millioner personer er de seneste knap tre uger flygtet ud af Ukraine. Inden krigens udbrud var der omkring 44 millioner indbyggere i landet.

Størstedelen er flygtet til nabolandet Polen. Her har man indtil videre taget imod over 1,8 millioner flygtninge. Rumænien, Moldova, Ungarn og Slovakiet har også alle taget imod et stort antal flygtninge.

Repræsentanter fra Ukraine og Rusland har mandag, tirsdag og onsdag været i gang med en fjerde runde med forhandlinger om situationen.

Forhandlingerne har endnu ikke ført til nogen reelle fremskridt.

/ritzau/