FN's klimachef frygter sammenbrud

Skarpt EU-krav om reduktioner af drivhusgasser er stadig i udkast til slutdokumentet. FN’s klimachef ’frygter, at korthuset vælter’.

Yvo de Boer ved højbords, omgivet af fra venstre Papua Ny Guineas premieminister Michael Somare, Australiens premierminister Kevin Rudd, Maldivernes præsident Maumoon Abdul Gayoom, de Boer, FN-generalsekretær Ban Ki-moon og Indonesiens præsident Susilo Bambang. Foto: Jewel Samad/AFP PHOTO Fold sammen
Læs mere

Nusa Dua, Bali
Klimakonferencen på Bali ligner torsdag eftermiddag lokal tid en skyttegravskrig.

EU-landene – og altså Danmark – fastholder fortsat kravet om reduktioner i udledningen af drivhusgasser fra rige lande på 25-40 pct. i 2020.

Dette krav er helt uspiseligt for USA. Samtidig synes den amerikanske delegation under ledelse af Paula Dobriansky, viceminister for demokrati og globale anliggender, end ikke at overveje overhovedet at forhandle om udfaldet af Bali-mødet.

FN’s klimachef Yvo de Boer advarede ved middagstid om, at ’dødvandet’ mellem USA og EU over nedskæringer i udledningerne truer med at køre diskussionerne helt af sporet.

”Jeg er meget bekymret over, hvor langsomt det går,” sagde Yvo de Boer.

Danmarks klimaminister Connie Hedegaard går kl. 9.00 dansk tid (16.00 Bali-tid. red.) til møde med det indonesiske formandskab og de 39 andre lande, der deltager i den brede forhandlingsgruppe ’Formandens Venner’.

Den danske minister appellerede i aftes indtrængende til USA om at ’udvise politisk lederskab’ i bestræbelserne på at skaffe det resultat fra Bali-konferencen, der er nødvendigt, hvis man skal kunne gøre sig forhåbninger om underskrivelse af en stor global klimaaftale i København i december 2009.