FN's generalsekretær i modvind

FN's nye generalsekretær Ban Ki-Moon starter sin karriere med at forsvare henrettelsen af Saddam Hussein. Trods FN's fordømmelse.

Den nye FN-generalsekretær Ban Ki-Moon er kommet i modvind allerede på sin første dag på posten. Foto: Chip East Fold sammen
Læs mere

Den nye FN-generalsekretær Ban Ki-Moon er kommet i modvind allerede på sin første dag på posten.

- Saddam Hussein var skyldig i at have begået uhyrlige forbrydelser mod det irakiske folk, og vi må ikke glemme ofrene for hans forbrydelser, sagde Ban i går på en pressekonference til et spørgsmål om Saddam Husseins henrettelse lørdag for forbrydelser mod menneskeheden.

Men han sagde også, at dødsstraf er op til det enkelte land at beslutte.

Hermed undsiger Ban FN's officielle fordømmelse af dødsstraf. Retten til et leve er for eksempel nedfæstet i FN's Universal Declaration of Human Rights. Det skriver AP.

FN har ofte i meget stærke vendinger fordømt dødsstraf - ikke mindst Bans forgænger på posten, Kofi Annan, har ofte kritiseret dødsstraf.

Også FN's udsending i Irak, Ashraf Qazi, fordømte lørdag hængningen af Iraks eks-diktator.

Michele Montas, Bans nye talskvinde har overfor AP påpeget, at der ikke er nogen ændring i FN's politik i hvad hun kaldte Ban egen nuance på dødsstraffen.

- FN's politik er stadig den samme, og organisationen er imod dødsstraf. Imidlertid er loven forskellig i forskellige lande, sagde Michele Montas til AP igår.

Dødsstraf er lovligt i Sydkorea, hvor Ban Ki-Moon kommer fra.