FNs advarselslamper blinker højrødt: EU overtræder menneskerettigheder

EU-landenes forsøg på at betale Tyrkiet for at håndtere flygtningekrisen tænder højrøde lamper i FNs højkommissariat for flygtninge.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-landenes plan om at sende alle de flygtninge og migranter, der ankommer illegalt til Grækenland, retur til Tyrkiet, er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det fastslår FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) i en kommentar til EUs forsøg på at betale Tyrkiet for at håndtere den vedvarende flygtningekrise.

»Den kollektiv udvisning af udlændinge er forbudt i henhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention,« fastslog Vincent Cochetel, der er regional direktør i UNHCR, tidligere i dag under en pressebriefing i UNHCRs hovedkvarter i Geneve.

»Enhver aftale, der vil svare til en general tilbagesendelse til et tredje land er ikke i overensstemmelse med europæisk lov, ikke i overenstemmelse med international ret,« påpeger UNHCR-chefen.

Ifølge talsmanden i FNs Flygtningehøjkommissariat, William Spindler, kan en asylansøger kun returneres til et tredjeland, hvis følgende tre betingelser er opfyldt:

  • Det land, som flygtningene sendes tilbage til, skal påtage sig ansvaret for at vurdere den enkelte asylansøgning i detaljer.
  • Asylansøgere skal beskyttes mod refoulement – der i FNs Flygtningekonvention er et forbud mod udsendelse til et land, hvor man kan risikere, at en person vil blive sendt videre til det land, hvor personen er i fare.
  • Den individuelle ansøger skal være i stand til at søge og, hvis ansøgningen godkendes, få asyl i overenstemmelse med anerkendte internationale standarder og have »fuld og effektiv« adgang til uddannelse, arbejde, sundhedsydelser og om nødvendigt sociale ydelser.

Afklaring udbedes 17. marts

Problemet er, at disse krav ikke kan indfries i Tyrkiet, hvis EU begynder at massedeportere flygtninge og migranter. Nogle af kravene kan tyrkerne måske på sigt opfylde med den økonomiske hjælp for milliarder af euro, som EU-landene har stillet i udsigt.

Men grundlæggende er det et problem, at Tyrkiet har taget et stort forbehold i landets forpligtelser ifølge FNs Flygtningekonvention: Det er kun folk fra Europa, der kan søge og få asyl.

»Retssikkerhed er en nødvendig ledetråd i enhver mekanisme, som fører til, at asylbehandlingen overføres (til Tyrkiet, red.) Screening før tilbagesendelsen er også nødvendig for at identificere eventuelle risici, som gør det upassende at returnere folk, selv de før nævnte betingelser er opfyldt,« understreger UNHCRs talsmand.

»Detailjer om alle de retsgarantier bør afklares, før Rådet (EUs landenes regeringer, red.) mødes den 17. marts,« siger William Spindler.